Brokolice – pěstování, tipy a rady pro zahrádkáře

0
71
Reklama

Brokolice (Brassica oleracea) je jednoletá nebo víceletá zelenina patřící do čeledi brukvovitých. Pochází z oblasti Středozemního moře, její domovinou je s největší pravděpodobností Apeninský poloostrov. Jejími prvními pěstiteli tak byli staří Římané. Z Itálie se posléze rozšířila na sever Evropy a dnes se pěstuje ve spoustě evropských zemí. Brokolici tvoří pevně uzavřené růžice, které mají výrazně zelený, někdy až modrozelený odstín.

Pěstování brokolice

Brokolici se daří při teplotě mezi 10 až 25 stupni Celsia. Letní vedra u zeleniny způsobí předčasný vývoj květních poupat a rostlina rychle vykvétá, což není dobré, protože se u brokolice sklízí nerozvinutá květenství. Brokolice by se měla vysazovat časně zjara a sklízí se v červnu. Vhodné jsou propustné hlinitopísčité půdy s dostatkem vápníku a s pH od 6 do 7,2. Brokolice vyžaduje hnojení, je dobré ji v průběhu růstu vydatně přihnojit komplexním hnojivem. Vegetační doba je poměrně krátká, mezi 70 až 90 dny a tak je možné brokolici vypěstovat i pro podzimní sklizeň. V takovém případě je nutno počítat s výsevem do poloviny července a výsadbou do začátku srpna. Brokolice snese i podzimní mráz do – 5 stupňů Celsia a tak je možné sklízet růžice ještě v listopadu. Sklizeň brokolice probíhá ručně. Je třeba každou hlávku odříznout, košťál a listy se nechávají na poli. Brokolici je dobré zkonzumovat do tří dnů od sklizně, jinak žloutne a ztrácí své ceněné živiny.

Druhy brokolice

Rostliny z čeledi brukvovitých velmi mezi sebou dobře a snadno kříží a tak se dnes můžeme setkat s různými barevnými varietami, například s fialovou nebo bílou brokolicí.

Pěstují se dva základní druhy brokolice:

Brokolice květáková – má velkou středovou růžici
Brokolice výhonková (chřestová, stonková) – tvořena z menší střední a několika dalších drobných postranních růžiček

Odrůdy brokolice květákové

Lucie F1 – poloraná hybridní odrůda pro jarní, raně letní až podzimní sklizně. Rostlina je středně vysoká a má pevnou kompaktní růžicí. Její povrch je jemně zrnitý, středně zelené barvy s namodralým ojíněním. Vegetační doba od výsevu do sklizně je 75 dní.

Fellow F1 – odolný hybrid vhodný pro celoroční pěstování. Je možné jej pěstovat z rané výsadby pod fólií. Poté, co se sklidí hlavní růžice začnou dorůstat i menší růžičky z bočních výhonů. Vegetační doba je 85–90 dní od výsadby.

Lord F1 – hybridní odrůda vhodná pro celoroční pěstování, vegetační doba je cca 80–90 dní. Poskytuje velmi kvalitní, pevnou, kompaktní růžici.

Odrůdy brokolice výhonkové

Vitamina – obrůstající odrůda stonkového typu určená pro postupnou sklizeň růžic. Dospělá rostlina je bohatě větvená, středové růžice mají průměr 8–10 cm, boční růžice jsou drobnější. Vegetační doba od výsevu do sklizně je 80–120 dní.

Calabrese – italská odrůda s dobře větvenou rostlinou a postupným vývojem růžiček. Má dlouhou dobu sklizně a výborně obrůstá.

Brokolice a účinky na lidské zdraví

Konzumace brokolice pozitivně působí na lidský organismus, často se o ní mluví jako o jedné z nejzdravějších zelenin. Její výhodou je, že nepřijímá z půdy dusičnany. Brokolice je bohatým zdrojem vitaminu C, beta-karotenu (provitamin A), vitamínu E, B1, B9 (kyseliny listové) a B2. Obsahuje také množství minerálních látek, z nichž největší zastoupení má draslík, fosfor, vápník a síra. Zároveň má nízký obsah cukrů a tuků, což z ní dělá zdravou a dietní. potravinu. Tato zelenina je rovněž bohatá na vlákninu a zlepšuje tak trávení, odstraňuje zácpu a preventivně působí proti vážným střevním onemocněním.

Vědecké studie dokládají, že konzumace brokolice ochraňuje organismus proti volným radikálům, toxickým i rakovinotvorným látkám. Brokolice totiž obsahuje chemickou látku I3C, která dokáže opravit DNA v buňkách a zabránit tak jejich rakovinnému bujení. Snižuje také riziko cévních onemocnění, mrtvice, šedého zákalu a dokonce rakoviny. Říká se, že čím tmavší barvu brokolice má, tím je v ní obsaženo více vitamínů a minerálů.

Reklama