Čistá chladnička = zdravá kuchyně: Naučte se potraviny správně skladovat!

0
26

Ani zdravé potraviny nemusí prospívat zdraví, pokud se o ně dobře nestaráte!

Chladné zóny

Není to skříňka v kuchyni ani lednice. Jde o běžnou spíž, kterou známe z bytů či z domů. Takovou místnost je rozhodně vhodné mít nablízku, přičemž teplota by se měla pohybovat přibližně kolem 12 – 15 stupňů Celsia. Je to prostor pro skladování ovoce, zeleniny, brambor. Nejzdravější je udržovat teplotu stálou a zabránit pronikání slunečního světla. Problémem výkyvů teploty je totiž kondenzování vody na povrchu potravin, vinou čehož se začnou kazit rychleji. Je to dobré místo i na uskladnění nápojů, přičemž příjemně osvěží i v létě. Nejsou ledové ani teplé, ale pro tělo osvěžující a zdravé.

Péče o skříňky

Navzdory čistotě v kuchyni se do jídla snadno mohou dostat škůdci. I zde však pomůže vhodné skladování potravin. Platí hlavní zásada, potraviny nenechávejte v původních obalech. Sáčky s moukou, cukrem, ořechy, cereáliemi, vločkami is mákem jednoduše přesypte do samostatných uzavíratelných dóz. Důvod je, že už v obchodě mohou potravinu infikovat škůdci, které se rozmnoží a napadnou i další výrobky v kuchyni. Když jsou samostatně uzavřené, nestane se to. Pokud nemáte k dispozici tolik dóz, suroviny vždy utěsněte do igelitových sáčků a hermeticky uzavřete skřipci na potraviny.

Zdravá dezinfekce

Zejména paneláky jsou rájem škůdců, protože ty se velmi efektivně přesouvají přes stoupačky a šachty. Proto je třeba dezinfikovat vnitřek skříněk, aby se u vás nezdrželi. Samozřejmě, při jídle není vhodná žádná chemická cesta. Pomůže však levandule a list vlašského ořechu. Jejich vůně odpuzuje moly. Jen tak uložený bobkový list pomůže proti mravencům. Skříňky při mytí přetřete jemným roztokem vody a octa. Rovněž neváhejte dát do rizikových potravin jako hřiby bobkový list a celý pepř.

Feromony v akci

Do větších spíží a skladů, kde by byla terapie bobkovými listy a levandulí málo účinná, můžete rozmístit feromonové nástrahy. Ty lákají samečci, bez kterých samičky nemohou naklást vajíčka, a tak ani jedna či dvě moly, které přiletí od sousedů, neudělají ve vaší kuchyni galibu. Odejdou se pářit jinam.