Důmyslně řešený minibyt s nádechem secese

0
23

V berlínské čtvrti Moabit se na malé ploše 21 m² podařilo vytvořit neuvěřitelně funkční a okouzlující byt. Rekonstrukce bytu ve staré bytovce ze začátku 20. století byla výzvou, kterou se podařilo zvládnout díky skvělé vizi profesionálů ze spamroom & John Paul Coss.
Původní byt tvořily dvě maličké místnosti, z nichž jedna byla kuchyně, přičemž toaleta byla společná s jinými obyvateli a nacházela se na chodbě. Tento nepříjemný fakt si architekti vzali na mušku jako první – prioritou bylo vytvořit soukromou koupelnu s toaletou. Kuchyně byla následně zakomponována do společensko-užitného prostoru, který je řešen prostřednictvím otevřeného plánu.
Myšlenka, která provázela celý projekt, se soustředila na využití každého centimetru čtverečního takovým způsobem, aby byt splňoval základní požadavky moderního bydlení ve velkoměstě. Do prostoru musela být zakomponována společenská zóna a intimní zóna, byt musí poskytovat možnosti na stravování, spaní, mytí, stolování, práci i relax.
Nejvhodnější startovací linií se stalo "čisté plátno". Profesionálové se rozhodli odstranit všechny vnitřní příčky a dispozici navrhnout zcela od začátku. Kromě toho se odstranily všechny krycí vrstvy obvodových stěn. Jediné, co si klient žádal zachovat, byl secesní nádech originálního prostoru, originální německy nazývaný Jugendstil. Ten architekti zakomponovali právě do nejintimnější místnosti – koupelny – a to prostřednictvím nádherných modrých obkladaček.

Při rekonstrukci se podařilo zachránit originální podlahu, která byla ukryta pod nánosem zašlé špíny. Poškozené desky byly vyměněny a celá podlaha vyčištěna a ošetřena tak, aby splňovala hygienické a technické požadavky. Zachování originální podlahy bylo výborným krokem, protože klient získal nejen kvalitní dřevěnou podlahu, ale také prvek, který připomíná originální architekturu historické budovy a umocňuje tak hodnotu prostoru.
Vysoké stropy umožnily umístit ložnici nad úroveň společného prostoru. Díky vysokým oknům je byt zalit přirozeným světlem av kombinaci s výběrem barev a materiálů celý interiér působí komfortně a prostorně – navzdory skutečně malé podlahové ploše. Ložnice je ve skutečnosti současně stropem pro koupelnu. Přesto, že samotná koupelna má pouze 2 m², je navržena tak, aby komfortně splňovala všechny potřebné funkce. Najdeme zde WC, umyvadlo a poměrně prostorný sprchový kout. Světlík, který je umístěn v přidaném stropě "vedle" ložnice, zajišťuje přísun denního světla i do koupelny. Hra se zrcadly výrazně opticky zvětšuje miniaturní koupelnový prostor.
Elegantní schodiště, které vede do nastavené ložnice, je tvořeno tenkým ale odolným kovem o tloušťce 5 mm. Schůdek, který se dá jednoduše a šikovně vysunout v případě potřeby, je součástí vysoké vestavěné skříně, která poskytuje dostatek úložného prostoru. Její umístění nenarušuje obytnou zónu, právě naopak – funkčně zapadá do celku.

Pult umístěn u "obývákového" okna slouží jako pracovní koutek s příjemným výhledem na zadní dvůr pozemku. Rozšířený parapet na okně v kuchyni může sloužit jako vhodné místo pro kuchyňské bylinky.
Architektem se podařilo vytvořit na malém prostoru komfortní bydlení, které může sloužit jako skvělý příklad pro vyřešení mnoha dalších malých prostor, které se díky vzrůstající populaci a potřebě dostupného bydlení stále více dostávají do pozornosti zejména ve velkoměstech.

Může vás zajímat