Grily na dřevěné uhlí jsou ta pravá klasika. Obsluha takého grilu však vyžaduje už určité zkušenosti.
Cena těchto grilů není vůbec vysoká, nevýhodu však je kupování dřevěného uhlí. Před použitím je jich potřeba pořádné nahřát, co ale většinou trvá několika minut. Regulace teploty probíhá složitěji za pomocí otevíraní nebo zavíraní průduchu ve víku grilu. To omezuje přísun kyslíku a hoření se buď podporuje nebo tlumí.
Grily na dřevěné uhlí mají nejméně čtyři výhody
Grily na dřevěné uhlí docílí vyšší teploty.
Dřevo můžete pálit na grilu na dřevěné uhlí, čímž získá jídlo bohatší chuť.
Na grilu na dřevěné uhlí se snadno udí.
Dřevěné uhlí je nositelem odvěké fascinace světlem a hrou s ohněm.
Grily na dřevěné uhlí mají pochopitelně i své nevýhody
Je s nimi více práce a špíny (někteří vyznavači grilu to ale považují za výhodu).
Jsou trochu nevypočitatelné a musíte se jim více věnovat.
Postupně se snižuje teplota a na gril se proto musí každou hodinu přiložit a uhlíky se musí prohrabat.
Tyto grily jsou poměrně levné a lehké, potěší také každého, koho baví rozděláván ohně. To ale na druhou stranu představuje námahu navíc, a ne vždy se musí zrovna dařit. Nakonec s musíte také vypořádat s odpadem ve formě popela.