Plynové grily – plynové grily představují ideální variantu pro opravdové nadšence. Většinou jsou poměrně velké a výkonné, umožňují plynulou regulaci teploty a čisté hoření bez odpadu. Patří ale také k nejdražším grilům, které mají větší požadavky na úložný prostor a shánění propanbutanové bomby také nebývá úplně legrace.
Tento typ grilu používá jako palivo plyn a v některých typech dokonce používá lávové kameny, které skutečně pocházejí z vyhaslých sopek. Tyto kameny jsou do sebe schopné absorbovat odkapávající omastek a nevylučují se z nich škodliviny. To z nich utváří dobrou volbu pro grilování. Kameny se před koncem grilování rozžhaví na vysokou teplotu a tím se z nich vypálí nečistoty vzniklé grilováním. Výhodou tohoto typu je rychlé rozpálení grilu a téměř okamžitě je připraven k použití. U plynových grilů je rošt zahříván plynovými trubkovými hořáky, které zakrývá plech, který brání skapávání omastku. U dražších typů je jako zdroj tepla využíván plynový hořák, nad nímž jsou umístěny lávové kameny, které po rozžhavení sálají teplo na připravovaný pokrm. Plynové grily jsou stále finančně náročnější záležitostí a to i díky nutnosti čas od času koupit lávové kameny a jsou také dost těžké, některé mohou vážit i 30 kilogramů.