Rrodinný dům s vegetační střechou

0
13

Vytváří příjemné prostředí pro lidi uvnitř i venku, nenarušuje okolní krajinu, nezaclání ve výhledu, neznečišťuje emisemi ani hlukem … Dům je pozoruhodný ohleduplnou nenápadností.

Toto místo na severní Moravě, nedaleko Havířova, vás chytí za srdce – z mírného svahu se otevírá výhled na zvlněné kopce Beskyd, pár metrů pod vámi hladina Žermanické přehrady.

Splynout s kopcem

Okolí bylo pro návrh domu zásadní: tvar, členění a zakomponování stavby do svahu vymyslela architektka tak, aby co nejvíce splynula s okolní přírodou a aby nebránila ve výhledu sousedům bydlícím povyšuje.

Praktická dispozice

Přízemní objekt je tvořen dvěma relativně samostatnými částmi – technickou, která obsahuje garáž a místnost na technické zařízení domu, a obytnou, koncipovanou pro čtyřčlennou rodinu. Zatímco vstup a garáž jsou na úrovni terénu, obytnou část osadila architektka o metr níže. Celek tak sleduje sklon svahu a částečně využívá ochranný efekt zahloubení do terénu. Do domu se vstupuje ze severozápadu a podél severovýchodní obvodové stěny obrácené ke svahu jsou uspořádány místnosti zázemí s menšími nároky na světlo – koupelny, sauna, šatník a kuchyň. Všechny obytné místnosti jsou orientovány k jihozápadní fasádě, s okny otočenými k výhledu a se solárním ziskem. Ústřední denní prostor, který plní funkce obýváku, kuchyně i jídelny, doplňují dvě ložnice a velká koupelna se saunou. Jelikož děti už odrostly, dětská ložnice převzala roli pracovny a pokoje pro hosty. K praktickým řešením patří i samostatné WC a prádelna ve vstupní zóně. Z každého pokoje v domě se dá vyjít na terasu, která lemuje celou jihozápadní fasádu a volně pokračuje travnatou plochou zahrady. Největší přínos rodinného domu je v maximálním propojení vnitřního obytného prostoru se zahradou as okolní přírodou.

Zajímavý přístup je i na opačné vstupní straně domu: plot navazuje na dům, takže je oplocená jen zahrada a prostor před domem zůstal volně přístupný. "Má to své výhody i nevýhody. Není nutná posuvná vrata, čímž se ušetří náklady a zjednoduší provoz. Prostor před domem mohou využívat děti jako zpevněnou plochu na hraní a dospělí se tu setkají na, neutrální ‚půdě. Nevýhodu může někdo vidět v menší bezpečnosti, což je však věcí názoru a konkrétní situace.

Kvůli variabilitě, tepelné setrvačnosti a příjemné mikroklimatu je pro zděnou stavbu, navržena vegetační střecha. "Stavba se tak lépe začlenila do okolí. Střecha je porostlá skalničkami a její barevnost se v průběhu roku mění, což je skutečná nádhera.

Může vás zajímat