Rybíz, maliny, švestky, broskve, nektarinky: Jak poznáme, že jsou k sběru?

0
56
Reklama

V červenci dozrává mnoho ovocných druhů. No víte, kdy je vhodný čas na jejich sběr? Pomůžeme vám s tím. Vždyť ovocná sezóna je v plném proudu!

Sběr ovoce

Pravidelně kontrolujte dozrávající ovoce a zachycovat ho suché, nejlépe ráno. Všechny přezrálé nebo hnijící plody podporují nemoci.

Červený a bílý rybíz

Dozrávají od začátku července, kdy jsou lesklé a mají pěknou barvu. Trhejte celé střapce ovoce a jednotlivé plody oddělujte až v kuchyni pomocí vidličky. Možná budete muset rostliny prohlédnout dva až třikrát. Za chladného počasí mohou zralé plody často viset na keři i několik týdnů, aniž by se porouchala.

Černý rybíz

Jsou zralé od začátku nebo poloviny července, kdy má ovoce zářivou modročernou barvu. Zachycovat buď jednotlivé bobule, nebo počkejte asi týden a pak oberajte celé třásně, podobně jako u červených rybízu.

Maliny

Začínají dozrávat v červenci. Na sběr jsou připraveny tehdy, když jsou pěkně vybarvené a snadno se oddělují od zbytku květu. Zacházejte s nimi opatrně, protože jsou měkké a snadno se zničí.

Švestky

První švestky dozrávají koncem července. Zkuste dobře vybarvené plody, abyste zjistili, zda se dají dobře oddělit od stopky. Pak je kontrolujte každé dva až tři dny, protože ovoce nedozrává najednou.

Časné broskve a nektarinky

Jsou zralé už v červenci. Zkontrolujte, zda je dužina kolem stopky měkká, pak plod opatrně zvedněte na dlani. Pokud je zralý, snadno se oddělí od stopky. Plody dozrávají postupně několik týdnů.

Reklama