Špinavá kuchyně: Není to jen neumyté nádobí či zašpiněný vařič. Na co si dát pozor?

0
111
Reklama

Zatímco maminky malých dětí zoufale hledají údaje o složení materiálu u hraček či kojeneckých lahví, dospělí by se měli bát spíš bakterií a plísní. A pozor, za většinu z nich si můžeme sami, protože nedodržujeme základní hygienické návyky.

Některé bakterie člověka jen přeženou na WC, jiné se podílejí i na vzniku závažných onemocnění nebo dokonce označují jako karcinogenní. Další mikroorganismy produkují v potravinách toxiny, které už nezničí ani tepelná úprava.

Pozor na to!

V kuchyni se bakteriím daří zejména kolem dřezu, v odpadkovém koši, v houbičkách na mytí nádobí, ale najdete je i v chladničkách, zejména pokud do nich odložíte infikované potraviny. Ty sice mohly být při zakoupení v obchodě v pořádku, ale nevhodný transport – zejména v teplých dnech jídlu právě nesvědčí.

 Odborníci proto varují hlavně před nákupem polotovarů, baget s prapodivnými náplněmi či salátů s majonézou. Hlavní problém s hygienou potravin však není v jejich výběru, ale v tom, že v kuchyni dochází k takzvané křížové kontaminaci nebo k přenosu nákazy z chybných na nenakažené.

Hysterie kolem listerie

Mnohé hospodyňky si určitě pamatují na to, že jejich babičky mívaly striktně rozdělené nože na různé druhy potravin, totéž se týkalo desek co bylo na zeleninu, nepoužívalo se na maso a naopak. Důvod je jasný možnost kontaminace. Že jde o dlouholetou zkušenost, dokládá nejlépe Bible, kde v knize Mojžíšové najdete pokyny jak ukládat maso a mléčné výrobky.

Dnes hospodyňky v rychlosti připraví maso do trouby a pak ve stejném dřezu a často i na stejné desce či stejným nožem začnou připravovat zeleninový salát, který se už ale dále tepelně neupravuje. Jestliže bylo maso infikované například salmonelou, může mít rodina smůlu. Různé testy dokonce prokázaly, že kolem dřezu najdete padesátkrát více bakterií než na záchodové desce!

Co s tím?

Kromě důsledné hygieny, kam patří i pravidelná výměna houbičky na nádobí či její „vyprání“ v myčce při vyšší teplotě, se doporučuje koupit si dvojdřez a ten, ve kterém se čistí maso, nepoužívat na zeleninu. Kdo se musí spokojit s jedním dřezem, měl by alespoň důsledně používat na zeleninu velký cedník mýt ji jen v něm. Namísto plastových desek dejte přednost dřevěným mnohé dřeva fungují jako antibakteriální. Navíc se rýhy po poškrábání nožem na plastových krajích desek uzavírají a bakterie v nich usazené nezlikviduje ani myčka.

Pokud jde o ukládání, vajíčka a maso by se měly skladovat rozumně odděleně, vhodná je chladnička s antibakteriální úpravou stěn. A pozor, zdrojem nákazy se mohou stát například i uvařené těstoviny zapomenuté v kuchyni do druhého dne. Pokud nelze jídlo zkonzumovat do dvou hodin po uvaření, zchlaďte ho a dejte do chladničky – nenechávejte ho při pokojové teplotě!

Vynášení koše? Samozřejmost? Samozřejmost?

Denní vynášení odpadků, používání odpadkových pytlů a pravidelné vymývání koše. Něj se nemá sahat rukou, protože ve vlhku, tmě a teple se bakteriím skvěle daří. Ideální jsou proto koše, ke kterým se dostanete například sešlápnutím pedálu, o elektrickém ovládání otevírání skříněk s koši tříděný odpad nemluvě. Bezdotykových košů se senzorovým ovládáním, které „pohánějí“ tužkové baterie, najdete na trhu již celá řada. Je nutné si pravidelně mýt při vaření v kuchyni ruce, dezinfekce není nutná. Ruce by se však měly utírat do ručníku, nikoli do utěrky na nádobí.

Kromě salmonely funguje jako strašák hlavně bakterie z rodu Listeria z čeledi Listeriaceaem způsobující listeriózu. Tato bakterie přežije téměř vše, dokonce se množí v chladírenských teplotách! Nejčastěji napadá člověka po zkonzumování kontaminované potraviny – syrového mléka, zrajících i čerstvých sýrů, cukrářských nebo lahůdkářských – a to i vařených – masných výrobků. Onemocnění pak často probíhá v podobě lehčích chřipkových příznaků jako zánět hltanu, dutin nebo mandlí. Může ale skončit zánětem měkkých blan mozku a smrtí. To se týká hlavně malých dětí a seniorů.

Proto objevení listerie v prodejnách bývá doprovázeno až hysterií. Jak se vyvarovat takovému nebezpečí? Starostlivě vybírat potraviny a některým se nejlépe vyhnout. Salmonelu zničíte mnohem snadněji například infikované maso musíte vystavit teplotám nad sedmdesát stupňů Celsia, a to na delší dobu.

 

Reklama