Vzhled rodinné vily, malé zvenčí, velké uvnitř

0
12

Od začátku věděli, že nechtějí bydlet v moderním monolitickém bloku. Oslovili architekty, aby v jejich novém bydlení spojili přírodu, umění a společenský život. Tehdy netušili, že budou mít v australské obci Alphington na předměstí Melbourne vlastní „vesnici“.

Na setkání do studia přišel mladý pár majitelů pozemku i se svými tehdy osmiletého dvojčaty. Když si rodiče šli probrat s architekty ze studia Andrewa Maynarda první autorská studie, děti usadili v herně s papíry a barvičkami, ať se zabaví. Když dospěláci skončili se svými složitými úvahami jak nejlépe ztvárnit budoucí dům rodiny, zůstali mile překvapeni jednoduchými kresbami, které zatím vytvořili děti. Architekt a designér Andrew Maynard spolu s projektantem Markem Austinem, kteří milují originální experimentální architekturu a hravou pop kulturu, se jejich zjednodušeným představám nového domova vysloveně nadchly.

Na jejich základě do detailů přepracovali celou studii, do které vnesli hravý dětský nadhled. Výsledkem je jedinečná vila s názvem Tower House, kterou z exteriérového pohledu tvoří řada pěti věžovitý štítových domků. Navazují na sousedící původní bungalov, se kterým paradoxně, v interiéru tvoří jeden kompaktní celek s velkorysou rozlohou 225 metrů čtverečních. Dispozici vyřešili tak, aby byla stavba flexibilní iv budoucnu – a dala se v případě potřeby rozdělit na dvě samostatné stavby.

Odměna pro děti

Hravý exteriér i interiér domu otevřel malým rošťák další dimenzi: autoři jim vytvořili prostor na lezení v zavěšených sítích, tajných zákoutích fasády a malý úkryt ve střešním prostoru nad kuchyní. Architekti použili dětskou optiku i v detailu výzdoby kuchyňského ostrůvku. Nad podlahou na něm vytvořili řadu sedmi domků jako jednoduchou siluetu jejich domova.

Rodinný dům získal v roce 2015 mezinárodní ocenění Dům roku na Festivalu světové architektury v Singapuru.

o_rodinna-vila-11