Z stísněného a tmavého obýváku velkolepý prostor plný světla

0
3

Projekt rodinného domu, nesplňující představy manželů, prošel ještě před realizací rukama architekta. Namísto stísněné a tmavé obýváku se tak mohou těšit na velkolepý prostor s množstvím světla.
Hluboká dispozice dvoupodlažního domu si vyžádala daň, kterou bylo právě jeho srdce – centrální obývací pokoj. A protože manželé koncentrovaly všechny pokoje a funkce domu na přízemí, prostor druhého podlaží neměl konkrétní využití. Návrh otevření obývacího pokoje prostřednictvím odstranění části stropu proto vyřešil hned dva problémy. Obývací pokoj se stal elegantním prosvětleným místem se vzdušnou atmosférou a vzniklá galerie na druhém podlaží dostala funkci čítárny a pracovny. Výška dvou propojených podlaží je opticky zmenšena svítidly, které zavěšením až z vrchu místnosti prosvětlují současně obě podlaží a zároveň tento prostor vyplňují. Vkusu obou manželů i pro poměrně časté cestování voní dříve design hotelů, proto využili materiály jako masivní dřevo a travertin, které dodaly prostoru eleganci a jejich teplé odstíny v kombinaci s měděnými doplňky i nádech domova.

Obývací pokoj s čtenářským koutkem má plochu téměř 40 m2, takže vyžaduje i dostatečnou výšku, aby jí strop "nepadal na hlavu". Do podkroví se tedy dívá oknem v podlaze s rozměry 4 × 5 m, čímž se sem dostane dostatečné množství denního světla. Centrality této místnosti upevňuje i fakt, že je z ní přístup do všech ostatních pokojů v dome Knihovna je od prostoru obývacího pokoje pocitově oddělena prostřednictvím stropu, který je zde již zachován. Zároveň jí to dodává útulnost, což je při čtenářských koutcích důležité. Plasticita prostoru je docílena odsazením jednotlivých ploch a vytvářením mezer mezi nimi. Podsvícením všech takových míst se tento efekt ještě upevňuje. Galerie na patře je s obývákem propojena vizuálně i materiálově. Dvě strany dřevěného zábradlí působí zdola jako plynulé napojení stěn, ostatní dvě zábradlí jsou kvůli vzdušnosti a prosvětlení zasklené.
Materiály a jejich barevné odstíny jsou pečlivě vybrány a zkombinovány, aby vynikl kontrast mezi tmavým dřevem, speciální dýhou (Jafholz, jasan hrčový) a travertinovým obkladem, bílou barvou i měděnými doplňky. Cílem bylo dosáhnout vkusnou eleganci velkorysého interiéru.

Denní světlo proniká do centrálního prostoru svrchu a zároveň přes francouzská okna z jídelny. Když se k tomu přidá světlo z podhledů a závěsných svítidel, tmavé rohy i přes hluboké dispozici zcela zaniknou.

Krb otevřený ze tří stran svou hmotou odděluje obývací pokoj od jídelny a kuchyně.

Správný výběr rostlin jako součást doplňků je v interiérech jako tento výjimečně důležitý, jelikož elegantní, jemně konzervativní styl s výstředností příliš nekomunikuje. Namístě jsou také umělecká díla, obrazy či sochy.