10 tipů, jak správně pečovat o chladničku v domácnosti

0
14
Reklama

Lednice je základním kamenem každé kuchyně a život bez ní nelze představit. Proto je důležité, aby nedocházelo k vyloučení údržby. Podívejte se na deset praktických tipů, které se starají o chladničku a prodlouží její životnost.

Uchovávejte chladničku plnou

Je ideální pro správnou funkčnost chladničky, když je naplněna asi na 70 procent. Je-li prázdná, spotřebovává více energie chlazení, chladné potraviny navíc udržují stabilní teplotu a snižují celkovou spotřebu. Nenechávejte vaši chladničku po delší dobu prázdnou.

Těsnění musí být vždy čisté

Gumové těsnění na rámu dveří musí být čisté. Kvůli přítomnosti usazené nečistoty nebo dokonce prasknutí těsnění se dostane více tepla, čímž se znovu zvýší spotřeba elektrické energie. Několik bakterií je také uloženo v těsnění těsnění.

Správné umístění je základem

U chladničky je ideální, příliš studená nebo příliš horká. Při každém stupni teploty okolí nad 20 ° C zvýšíte spotřebu o 4 až 6 procent. Důležité je také prostor kolem spotřebiče, zejména v zadní části, kde chladnička přebírá nejvíce tepla. Takže nechte stěnu od sebe vzdálena nejméně 20 centimetrů.


Tip: Pokud plánujete moderní kuchyň, správnou volbou bude, abyste měli vestavěné spotřebiče. Podívejte se například na vestavěné chladničky od výrobce Mora, které se ve vaší kuchyni elegantně schováváte.


 

Nenechávejte ji otevřenou dlouho

Nenechávejte dvířka chladničky po dlouhou dobu otevřenou, aby správně fungovala. Některé typy již vědí, jak rychle snížit teplotu uvnitř toho, který jste nastavili, ale každý takový rychlý výkon chlazení znamená více elektřiny při vzletu. Dveře můžete uložit správně a včas.


Tip: Moderní chladničky jsou vybaveny funkcí AdaptTech, která ruší vítr od zvonu a stráží uvnitř stabilního prostředí. Pokud si vyberete jednu z kombinovaných chladniček od společnosti Gorenje, nebudete se obávat otevření dveří.


 

Dávejte pozor na horké jídlo

V chladničce nikdy nepokládejte teplé potraviny. Vždy je nutné nejprve ochladit pokrmy při pokojové teplotě a potom je uložit. Každé horké jídlo výrazně sníží chlad v chladničce.

Čistota je polovina života

Plnohodnotná lednička je místo, kde se různé bakterie mohou snadno rozšířit. Proto jednou za měsíc omyjte interiér slaným roztokem nebo vodou s octem. Také je vhodná voda s jedlé sody – změkčuje vodu a má alkalické vlastnosti, takže nečistoty budou důkladně odstraněny.

Pravidelně odmrazujte

Stříkání více než tři milimetry zvyšuje spotřebu energie až o 80 procent. Nemáte-li chladničku, která se s ledem zachází sami, nezapomeňte se o ni postarat a pravidelně je rozmrazovat.

Vyberte ideální teplotu

Nastavení optimální teploty v chladničce je velmi důležité. Ideální je 5 ° C v chladničce a -18 ° C v mrazáku. V závislosti na typu spotřebiče se však teplota v horní a spodní části chladničky a dveří mění, někdy až o 10 stupňů.

Chladničku pravidelně odsajte

Na zadní straně chladničky je kompresor a kondenzátor, který musí být udržován v čistotě. Pokud chcete pracovat co nejdéle, vyčistěte jednou za čas prach.

Používejte kontejnery pro potraviny

Šíření bakterií v chladničce nejlépe předejdete tak, že otevřené potraviny budete vždy důsledně balit, případně ukládat do plastových krabiček.

Reklama