Bezbariérový rodinný dům ve svahu s jezírkem ke koupání

0
281

Navrhnout dům ve svahu vyžaduje citlivý přístup architektů. Zatímco někteří se takových pozemků spíše straní, jiní z nich vědí vytěžit maximum ve prospěch bydlení.

To se podařilo i architektům ze studia ROSA – ARCHITEKT . Dům s velkolepými prosklením poskytuje nádherný výhled a přizpůsobení terénu zase přináší zajímavé členění domu. Avšak požadavek bezbariérového domu na tomto místě potrápila i jejich. Podívejte se, jak se to nakonec podařilo!

Základní zadání

Architektům majitel pozemku a budoucího domu již na úvod usměrnil zadání dost ráznými a ne právě souladícími požadavky. Dům postavený na jih na svažujícím se pozemku měl mít vstup z nejvyššího bodu pozemku, ale být přitom bezbariérový, všechny obytné místnosti měli mít přístup do zahrady a obytná část zahrady měla být v rovině.

K zadání patřil i dostatek úložných prostor pro sportovní vybavení a garážování dvou aut. Sklon střechy, směr hřebene a výška okapu byly zase určeny místními regulativů. Paradoxně – pozemek vůbec není velký, jak byste mohli očekávat, a má i dost neoblíbený trojúhelníkový tvar. Přesto poskytuje vše potřebné. Zákoutí kryté terasy se sezením a koupacím jezírkem, s překrásným výhledem, ale i pobyt na trávě v zahrádce.

Jak to vyřešili?

„Řešením je dům se vstupem přímo do druhého nadzemního podlaží. Kromě zádveří je ve vstupním podlaží šatna a garáž, která slouží také jako sklad sportovního vybavení, zahradního nábytku a nářadí. Pásové okno garáže, které navazuje na třístranné prosklení obývacího pokoje má v budoucnu umožnit případné jiné využití tohoto prostoru. Do obytného podlaží se schází výtahem. O schodech jsme dlouho diskutovali, a došli jsme k tomu, že nechceme v domě prostor, který jeden z uživatelů domu nikdy nepoužije, nikdy tam nemůže vstoupit a nemůže ho ani uklidit. Výtah má pochopitelně záložní zdroj , „vysvětlují postup uvažování tvůrci tohoto nevšedního domu.

Od vchodu nenápadný, na druhé straně překvapí

Z vstupní strany uvidíte pouze sedlovou střechu a pod ní se ukrývající garáž, zastřešený vstup do domu s rovnou střechou a schody, které spolu se svahem klesají dolů, k zahradě. Za tímto ze strany ulice nenápadným vstupem se však skrývá fascinující část orientovaná do zahrady, která ukazuji dům v plné kráse. A nejen dům, ale obyvatelům i kouzlo okolní přírody, díky množství prosklených stěn.

Co poskytuje bezbariérový interiér?

Velmi elegantně je řešena kuchyně v matné bílé kombinovaná s šedou, se zabudovanými spotřebiči. Kuchyňská linka ve tvaru písmene U se zkrácenou jednou nožičkou poskytuje dostatek pracovního prostoru a vestavěné skříně množství úložného prostoru. V společenském prostoru figuruje moment dlouhého užšího obdélníku.

Takový tvar má pracovní deska, jídelní stůl, police při klidové části, dokonce i velmi zajímavě řešený krb. „Visací“ uprostřed velkého prosklení. Navíc všechny tyto obdélníky jsou rovnoběžné, což vytváří kouzelný pocit nevieravej organizace. Těsně u krbu a přímo pod oknem je vytvořen pohodlný prostor na relax. Prosklení na boční stěně je možné odsunout a spojit prostor interiéru s exteriérovou terasou.

Z jezírka přímo do koupelny a naopak

Neméně fascinující působí koupelna, která je řešena v hnědošedá odstínu v kombinaci s bílou. Z koupelny je možné přímo vyjít na terasu, ke Koupacímu jezírku. Manželská ložnice je další pokojem, ze které je možné vyjít přímo na terasu, či k jezírku. Kombinaci hnědé a bílé oživuje fialová. Prostory pod oknem jsou na více místech využitelné jako úložné či police.

Dům je vybaven řízeným větráním s rekuperací tepla a tepelným čerpadlo. Původně plánovaný bazén byl v průběhu realizace nahrazen koupacím jezírkem. Působí rozhodně harmoničtější.