Dobré tipy na gril

0
7
Reklama

Sezóna grilovaček je zde. Jste na ni připraveni nebo teprve přemýšlíte, jak nachystat párty v zahradě či venku v přírodě? Přinášíme vám dobré rady šéfkuchaře, abyste si opékané dobroty nepokazili.

Pro hosty překvapit, nenabízejte jim jen osvědčené klasiky jako kuřecí prsa či klobásky. Grilovat můžete i houby, ovoce a zeleninu!

Chutnají bedly i jablko

„Grilování dodá všem druhům zeleniny a ovoce vábivý uzený podtón chuti. Nejlepší jsou v přirozeném stavu. Nepotřebují zálivky či marinády, protože teplem karamelizují, „doporučil Tomáš Sika, šéfkuchař hotelu v hlavním městě.

Chuť grilovaného ovoce můžete podpořit javorovým sirupem. Z hub skvěle chutnají například bedly. Dejte je do alobalu, potřete ochuceným máslem, které si můžete sami připravit, a grilujte asi pět minut. Jíst je můžete hned.

Na gril bez marinády

Podle moderních trendů se maso dochucuje až po grilování. Důvod? „Tento způsob je jednodušší a zdravější,“ vysvětlil Tomáš Sika. Navíc přísady jako med, kečup nebo hořčice obsahují zbytečný cukr a na grilu se snadno připalují.

„Raději si připravte omáčku nebo dip, do kterých můžete grilované maso namáčet. Výborné jsou i doma připravené ochucené másla, „doporučil šéfkuchař. Skalním fanouškům marinování radí opatrnost.

„Grilujte na menší ohništi na okraji. Pokud je totiž v marinádě jogurt či zakysaná smetana, může se připálit stejně jako med, kečup či hořčice. „Na bílé maso doporučuje jednoduchou sezamovou marinádu.

Vyzkoušejte recepty šéfkuchaře

Omáčka

Studená křenová omáčka je vynikající na grilovaný hovězí steak. Smíchejte čerstvý křen se strouhaným jablkem nebo s jablečným pyré. Přidejte majonézu nebo kysanou smetanu, trošku soli, mleté ​​čerstvé koření a citronovou šťávu.

Dip

Nenáročný dip připravíte vmícháním vařeného žloutku s dijonskou hořčicí a pár kapkami citronové šťávy do cottage cheese, který můžete zaměnit za tavený sýr nebo tvaroh. Na závěr přidejte pažitku a kopr.

Marináda

Rozmixujte rajčata, papriky, upečenou cibulku, přidejte sůl, pepř a česnek, trochu medu a několik kapek citrónové šťávy. Namísto citronu můžete použít bílé nebo červené víno, kromě chuti dodá marinádě i příjemné zabarvení. Vytvořte hustou kaši a přidejte ji do oleje v poměru 2 ku 1.

Ochucené máslo

Máslo pokojové teploty ochuťte bylinkami, případně kombinací zeleného pepře s chilli, ančoviček a citronu či konfitovaných česneku se šalotkou. Takové máslo natřete na hotové grilované maso. V chladničce vám vydrží až tři týdny.

Plus 3 rady pro začátečníky

Při grilování jednotlivých druhů masa musíte mít jasnou představu o výsledku. Rozdíly jsou nejen v délce grilování, ale i v chuti či jemnosti masa. Šéfkuchař Tomáš Sika z bratislavského hotelu má pro vás tři dobré tipy.

1. Křehké, tence nakrájené kuřecí filety nebo ryby ugrilujete nejrychleji, stačí 7 či 8 minut. Dávejte pozor, abyste je nepřesušily. Pokud chcete mít maso šťavnatější, použijte raději stehna, nejlépe předem vykostěné, a grilujte jejich 13 až 15 minut.

2. Z vepřového masa doporučuji filety, ale nejchutnější je panenka. Maso grilujte asi 15 až 18 minut.

3. Nejdéle se peče do křupava hovězí maso – obvykle je to více než 20 minut. Ideální na grilování je rostbíf. Pokud chcete ušetřit, můžete ji nahradit mletým hovězím masem, které připravíte za 10 až 16 minut. Doporučuji olej na zvlhčování masa, do kterého můžete přimíchat koření, bylinky, česnek, worchesterskú nebo barbecue omáčku či dijonskou hořčici.

Který gril je lepší

Může typ grilu ovlivnit chuť jídla? Profíci tvrdí, že ano. „Vše, co je přímo z přírody, chutná nejlépe a platí to io grilování. Pochoutka grilovaná na dřevěném uhlí získá neopakovatelnou chuť a vůni. Na druhém místě je plynový lávový gril, kterému sice chybí typická vůně dřeva, ale jídlo je vynikající. Použití elektrického grilu je vlastně jen zahřívání a úprava potravy teplem, „řekl šéfkuchař Tomáš Sika

Salát úplně jinak

Grilovat se dá opravdu všechno. Dopřejte si však čas, abyste zjistili, jak se jídlo na grilu zpráva. Zajímavé je grilovat například salát. Pocákáme ho olivovým olejem, osolte a opepřete. Salát grilujte jen krátce, přibližně minutu. Pak jej můžete poprášit sýrem ..

Reklama