Dům zářící jednoduchou italskou elegancí

0
5

Původní interiér domu postaveného před patnácti lety již přestal majitele bavit. Prvotní myšlenka vyměnit jen sedačku se rychle otočila a dnes je nové všechno.

Interiér od začátku řešila designérka ze studia Linea Design, která je dlouholetou přítelkyní majitele. Její práci znali a líbila se jim. S dispozicí příliš nehýbali, ale v otevřeném společenském prostoru, spojujícím kuchyň, jídelna a obývací pokoj, vyměnili úplně všechno. Původní zůstala jen podlaha.

Bouračky v kuchyni

Zadání majitelů Emy a Petra bylo jednoduché. Chtěli zakomponovat nosný sloup v prostoru tak, aby v něm nebyl cizím prvkem. Eme chyběla lednice v kuchyni : „Byla ve spíži a u nás se hodně vaří, proto jsem se k ní dost naběhala.“

 Kvůli tomu se v kuchyni udály největší zásahy. Bourala se příčka mezi ní a spíží, aby vytvořily niku, ve které jsou zabudovány spotřebiče včetně lednice. Spíž se sice trošku zmenšila, ale stále v ní zůstal dostatečný prostor. Zato Ema získala více pracovního prostoru v kuchyni i velký jídelní stůl, na který je přesvědčila Dáša, protože mají tři dospělé děti.

Bouráním vyřešili i problém s dveřmi, které byly klasické s dřevěnými obložkovými zárubněmi a do nové koncepce interiéru vůbec nepasovaly. Nahradili je nové, se skrytou zárubní a splývající se stěnou. Takový osud postihl nejen dveře do spíže, ale všechny v tomto prostoru.

Knihovna jako středobod

Dilema s překážejícím sloupem uprostřed místnosti vyřešili otevřenou knihovnou, kterou ho zamaskovali. Obložený sloup tak působí, že tam má být. Spolu s knihovnou nenásilně odděluje kuchyň od oddychové zóny, přičemž zachovává vizuální propojení mezi oběma prostory. Dáša navrhla manželem zařízení v podmanivém italském designu, který si získal hlavně Emu.

Peter měl trochu problémy s chladnější barevností oproti minulosti, ale nakonec si ji oblíbil. Nejvíce u něj zabodovala cihličkový stěna. A vyměnil by i italskou sedačku, která má vzhledem k péřovou vrchní vrstvu výplně ležérní design a nedrží svůj tvar tak jako plně polyuretanové.

„Toto na italských pohovkách vadí více lidem u nás. Vadí jim, že je pokrčená, když z ní vstanou, a považují ji za nekvalitní. Stačí ji trochu poklepal a dá se do původního tvaru, „dodává k tomu Dáša.

Náš slogan je – doma italsky. Delší dobu jsme pracovali s italskými kolegy architekty a cit Italů pro jednoduchou, nepompéznu eleganci a originalitu je pro nás nekonečnou inspirací a výzvou. V centru tohoto interiéru stojí originální knihovna s biokrby. Její asymetrická geometrie dodala notnou dávku hravé, nenaškrobené atmosféry do jinak zcela jednoduchého interiéru, kde hraje prim jemná distinguovaná kvalita italského designu.

rh_cx9b1324

 

Může vás zajímat