Jak na rajčata

0
264
Reklama

Pěstujte rajčata? Pokud ano, přečtěte si následujících 10 pěstitelských tipů. Pokud je všechny dodržíte, rovnou hledejte recept na ten nejlepší kečup. Budete ho potřebovat. Sklizeň se vydaří.

1 Odolnější proti suchu

Rajčata mají hlubší a silnější kořenový systém jako papriky. Díky tomu si dokáží pořídit živiny a vláhu i z větší hloubky a plochy. To však neznamená, že jejich netřeba pravidelně zalévat.

2 Pryč se zálistky

Kolíkovým rajčatům vylamujte zálistky dříve než přerostou, ideálně do velikosti 5 až 10 cm. Při použití nože hrozí riziko přenosu virových chorob.

3 Rostliny provzdušněte

Spodní listy odstraňujte až po právě sklizen závinok. Na výživu rostliny již nejsou potřebné a vy ji tak prosvětlíte a provzdušníte.

4 Zaštípněte vrchol

Kolíkovým rajčatům obvykle dozraje 6 až 8 zavinky. Období od kvetení po vyzrání plodu trvá asi 2 měsíce. Rostlinu proto za 7. až 8. zavinky zaštípněte. Plody, které se vytvoří výše již v našich pěstitelských podmínkách nedozrají.

5 I keříčková vyvažte

I keříčková odrůdy můžete vyvázat k nižšímu kolíku a rostliny tak lépe provzdušnit, vyštipnutím některých bočních výhonků i částečně prosvětlit. Všechny boční výhonky, ale, neodstraňujte. Ober se o úrodu.

6 Suchá hniloba

Důvodem suché hniloby plodů (hniloba špiček plodů) jsou hlavně vysoké teploty v krytých prostorách v kombinaci s nevyrovnanou výživou. Rostliny nedokáží přijmout vápník kořeny ani v případě, že je ho v půdě dostatek.

7 Plíseň rajčatová

Obáváte se plísně rajčatové? Dobře větrané a podmokem zalévané rajčata pěstované ve skleníku nebo fóliovníku relativně spolehlivě uchráníte i bez použití chemie. Pozor však na noční větrání spojené s ranní rosou.

Reklama