Kuchyně je srdce domova a setkávají se v ní více členů rodiny najednou. Je to místo, které je náročné na intenzitu pohybu, a proto byste si v něm měli udělat dostatek volného místa. Do úložných prostorů kuchyně se někdy vejde až 250 kg, což je čtvrt tuny. Pokud bychom fungování v ní měli přepočítat i na vzdálenost, kterou zde projdete, za více než 15 let to může být i něco přes 2000 km.
I z tohoto důvodu je nutné si jakýmkoli dostupným a možným řešením zpříjemnit váš pobyt v jednotlivých místnostech. V kuchyni to bude jednodušší, pokud si dokonale zařídíte svou spíž. Speciální prostor, který vám poslouží na odkládání věcí, které nechcete mít přímo v interiéru kuchyně.
Proč je spíž důležitá?
Tato místnost by měla být rozměrově menší, ale zároveň dostatečně velká na to, abyste v ní uložili vše potřebné, nepotřebné a mnohdy i nevzhledné, jako jsou právě zakoupené brambory.
Málokdy se zde nachází topidlo-radiátor, díky čemuž se v spíže vytváří ideální klima na uskladnění potravin, které nemůžete nechat v rozehřáté kuchyni jen tak bez povšimnutí. Samozřejmě, že někdo na tyto účely využívá i ledničku, ale co s věcmi, pro které jsou její rozměry nedostačující?
V spíže může kvasit zelí, vyčkávat na vaši spotřebu zakoupený balík cukru, mouky nebo těstovin. Vejde se tam i větší kuchyňské nářadí a jiné doplňky. Pomalu se vám to začne zaplňovat a najednou zjišťujete, že nemáte přehled. Třeba to zorganizovat a vyhnete se chaosu. Jak na to?
Potřebujete motivaci
Často se stává, že v našem životě nedokážeme správně odhadnout důležitost dané věci, a proto ji pak odkládáme na později. Jenže právě na základě těchto skutečností si zbytečně způsobujeme další komplikace.
Neodkládejte generální úklid vaší spíže a vyhraďte si na to jeden víkend. Potřebujete k tomu motivaci? My vám ji dáme.
Díky uklizené a dobře zorganizované spíže ušetříte čas peníze. Budete přesně vědět, co kde máte, která věc vám skutečně chybí a nakonec si takto vytvoříte obraz vašich stravovacích a kuchyňských návyků.
Třídění
Jakmile jste si vše důležité promysleli, měli byste začít s úklidem, při kterém zjistíte, že půjde o tři hlavní faktory. Posuzování věcí podle toho:
- zda se vám líbí
- jaký mají datum spotřeby
- a zda je skutečně ještě využíváte
Pokud máte v tom jasno, začnou se vytvářet hromádky. Nebuďte překvapeni, pokud budou větší a nenechte se odradit, pokračujte!
Uspořádejte položky ve vaší komoře podle skupin a ne podle velikosti
Zde jsou některé běžné seskupení:
- plechovky
- Tašky s občerstvením
- Láhve z olejů a octa
- Koše na koření
- Krabice na sypké věci (rýže, obiloviny, těstoviny)
Nejen, že je to logické, ale smysl to bude dávat i vašemu vaření. Pokud máte tyto věci roztříděné podle skupin, až potom přemýšlejte o jejich uspořádání v nich podle velikosti. Na slyšení se to může zdát náročné, ale ve skutečnosti je to naopak velmi jednoduché.
I v spíže můžete mít vytvořené zóny, které budete kontrolovat podle časových úseků.
- týdenní -nejbežnejšia denní spotřeba potravin, které by měly být nejdostupnější. Zde je nutné třídit, kontrolovat a uklízet častěji;
- měsíční -průběžné potraviny a suroviny, které využíváte méně často, ale musí se čas od času překontrolovat a vyměnit;
- sezónní -Spotřeba, která organizování v spíže omezuje na jednotlivá období. Větší množství zeleniny a ovoce, brambor a podobně;
Úložné prostory
Zavítejte do některého z obchodních domů s tématikou kuchyně, nebo si vyhledejte tento sortiment na internetu. Zjistíte, že s moderními úložnými prostory dokážete ušetřit velmi mnoho místa. Můžete se nechat přímo tam inspirovat designem, nebo si vytvořit svůj.
Požadovaný efekt a úlohu nejlépe splní závěsné systémy, policové regály se speciálními příčkami a nejrůznější druhy nádob od plastových, kovových, kameninových, dřevěných až po skleněné.
Hmotnost
I ta může při fungování v spíže rozhodovat. Velmi mnoho lidí si nakupuje věci do zásoby, které jsou baleny po více kusech v jednom balíčku. Logicky je jejich váha pak vyšší. Policové systémy jsou v dnešní době kvalitní a pevné, ale ani tak bychom vám nedoporučili větší hmotnosti umisťovat do horních částí. V úrovni očí nechte lehčí věci a běžné potraviny denní spotřeby.
Nezapomeňte, že potraviny a suroviny vydrží ve vaší spíže tak dlouho, jak dobře se postaráte o jejich uskladnění. Vaši novou organizační schéma si dlouhodobě udržujte v paměti. Pokud budete některé věci kontrolovat pravidelně, vyhnete se nepořádku a celému procesu nového organizování, který jsme vám představili.