Jak správně vařit v římském hrnci

0
684

PŘÍPRAVA chutného a zdravého jídla nezávisí jen od kvalitních surovin. Velký vliv má způsob, jakým se jídlo připravuje. Odborníci na výživu doporučují používat při vaření minimální množství tuku. Vaření v římském hrnci je proto ideální.

Hrnec z hlíny

Římský hrnec je keramická mísa s tenkými stěnami a pokličkou. Má charakteristické červenohnědé zbarvení a vyrábí se z kvalitní hlíny červeného, oranžového nebo hnědého odstínu. Keramika se vyrábí ručně a vypaluje při teplotě 1 000 ° C. Může mít matný i lesklý povrch, různé tvary i velikosti. Hrnce zdobí plastické vzory, které se do hlíny vytlačí.

Chutné pokrmy

Římský hrnec můžete použít k přípravě různých druhů masa, ryb i zeleniny. Vše bez kapky tuku a nutnosti podlévání. Maso se peče ve vlastní šťávě a zachová si přirozenou chuť. Nemusíte se bát, že připálí, netřeba ho vůbec kontrolovat ani podlévat. Po dopečení pokrm nemusíte překládat, ale rovnou ho servírujete z římského hrnce.Dokonce v něm můžete upéct i chléb.

S glazurou i bez

Pravý římský hrnec nemá na povrchu ani uvnitř glazuru. Glazura totiž částečně omezuje jeho funkčnost. Princip vaření spočívá právě v pórovitosti keramiky. Během přípravy jídla se z pórů uvolňuje pára. Pórovitost však ztěžuje čištění hrnce, proto výrobci nabízejí typy římských hrnců s vnitřní glazurou.Hrnce s vnější a vnitřní glazurou však již nesplňují princip římského vaření vůbec.

Jak ho používat

Římský hrnec má při používání jedno specifikum. Zcela nový hrnec se musí dvě hodiny máčet ve vodě a před každým vařením ponořit do vody na 10 – 20 minut. Póry nasáknou vodu a během pečení se uvolňují v podobě páry. Římský hrnec se používá s pokličkou, ale pokud chcete mít na mase nebo chlebu křupavou kůrku, pár minut před dokončením ji sundejte. Hrnec musíte vložit do studené trouby, aby nepraskl.Používat ho můžete v plynové, elektrické i mikrovlnné troubě.

Péče

Římský hrnec se nesmí velmi rychle ochladit, proto ho po vyjmutí z trouby položte na dřevěnou nebo korkovou podložku. Při čištění nepoužívejte agresivní čisticí prostředky, stačí slaný roztok a drsnější houbička. Po umytí musí hrnec důkladně vyschnout – doporučuje se až 24 hodin. Pak ho odložte nezakrytý na vzdušné místo. Počítejte s tím, že po delším používání hrnec ztmavne, je to kvůli pórovitosti materiálu. Jeho kvalitu to však vůbec nesníží.

2781267