Jak uskladnit ovoce a zeleninu v každé domácnosti

0
730
Reklama

Uskladnění ovoce a zeleniny je otázkou správné teploty, světlosti a  celkově podmínek okolního prostředí. Nesmíme však zapomínat ani na to, v čem budeme ovoce či zeleninu skladovat, protože správné uskladnění vyžaduje nejprve výběr správného místa.

Možná jste již slyšeli o tom, že zelenina i ovoce mají držet v chladném prostředí , ale to automaticky neznamená, že všechny druhy se hodí do chladničky. My se dnes podíváme na to, jak uskladnit ovoce a zeleninu tak, aby vydržely co nejdéle v co nejlepším stavu.

Skladování jablek a jiného ovoce: v lednici nebo mimo ni?

Některé druhy ovoce lze bez větších problémů skladovat i v ledničce , vždyť samotné spotřebiče na to mají speciální zásuvky . Neplatí to ale zdaleka o všem ovoci, takže si třeba dávat pozor na to, co a hlavně kde skladujete.

Banány se v chladničce skladovat určitě nesmí. Toto tropické ovoce vydrží nejlépe v nějaké vhodné misce při pokojové teplotě. Totéž platí i pro broskve . Celý meloun se dá také skladovat při pokojové teplotě, pokud ho už ale načnete, patří do chladničky.

Naopak, jahody jsou vhodné do ledničky vždy, ale je třeba je udržovat v dóze s víkem. Ledničku a její prostředí velmi dobře snášejí také třešně i hrozny. Ani jeden z těchto druhů ovoce nepotřebuje dokonce ani dózu.

Největší problém s tím, jak uskladnit ovoce a zeleninu, vzniká s jablky:

  • v rámci ovoce mají speciální postavení, protože vylučují specifický plyn zvaný ethylen
  • tento plyn působí na ostatní ovoce nepříznivě, zejména urychluje jejich vysychání a vadnutí
  • ideální je skladování v samostatných sáčcích při konstantní teplotě, kde se vytvoří ideální prostředí ohledně vlhkosti a jablka budou dlouho čerstvé

Jak je to s ovocem? Nejvíce náročné je skladování brambor

Rajčata do chladničky nepatří naopak jejich místo je venku na pokojové teplotě, ale v dostatečně velkém koši , aby se předešlo jejich udusaným. Papriky se naopak v chladničce skladovat mohou, ale nejlépe v plastové dóze nebo plastovém sáčku.

Chřest se dá také skladovat v lednici, ale i v tomto případě je ideálním místem sáček. Totéž platí o  fazolových lusku a košťálovinách . Lilek i dýně se mohou skladovat v ledničce, ale musí mít dostatek místa, takže ideální je uložit je do větší přihrádky.

Co se týče cibulky a pórku , je na vás, zda se rozhodnete pro pokojovou teplotu nebo ledničku. Podobně je to s okurkami, kde se při krátkodobém skladování doporučuje chladnička, při dlouhodobějším raději pokojová teplota. Nejvíce náročné je skladování brambor , které potřebují chlad, ale i tmu, což ne vždy dokáže chladnička poskytnout .

Pamatujte na tyto základní zásady správného skladování

Jak uskladnit ovoce a zeleninu tak, abyste alespoň přiblížili k ideálnímu stavu i v praxi? Odpovědí je několik zásad , které jsou poměrně jednoduché, ale většina lidí je obchází. Tyto zásady se však týkají nejen toho, jak uskladnit ovoce a zeleninu, ale také toho, jak si umět vybrat ty správné druhy a typy.

Chcete-li mít ideální kondici skladovaných potravin, dodržujte následující zásady:

  • kupujte pouze kvalitní a zdravé ovoce či zeleninu, žádné shnilé a nemocné kusy
  • pokud budete skladovat ovoce a zeleninu ve sklepě, měli byste ji dobře dezinfikovat
  • v žádném případě nesmí ve sklepě mrznout
  • nemíchejte v jednom chladícím boxu v lednici nebo v jedné dóze více druhů ovoce a zeleniny
  • i skladování potravin v chladničce musí být hygienické , nezapomeňte ji tedy pravidelně čistit

Uskladnění mrkve i uskladnění česneku díky bedničky

Mrkev vyžaduje sice chladnější prostředí, ale mnohem důležitější je i vlhkost okolního prostředí. Nejlepší je, pokud ji uložíte do bedniček , které vyložíme pískem . Tyto bedničky pak uložte do chladnějšího prostředí, ale raději do komory nebo sklepy, chladnička není úplně ideální kvůli vlhkosti.

Česnek je na uskladnění neméně náročný. Většina lidí si ho dává do lednice , ale zde vydrží jen velmi krátce, vysuší se, zpráchniví a brzy se na něm objeví hnědé skvrny. Pokud máte sklep s dostatečnou vlhkostí a teplotou kolem 0 stupňů Celsia, můžete tam česnek uložit. Pokud ne, vložte česnek do dózy se solí a  tu vložte do komory.

Jak uskladnit ovoce a zeleninu? Vakuování jako řešení pro každého

Vakuové balení potravin prostřednictvím speciálních vákuovačiek jako způsob dlouhodobého uchování a čerstvosti a kvality potravin není nic neznámé. Vakuově zabalena zelenina vydrží například v chladničce skoro dvakrát tak dlouho, jak zelenina uložená na volno. V případě zmrazení lze dosáhnout dokonce trvanlivost až na hranici 2 let.

Na vakuování vám do domácnosti stačí jen několik věcí:

  • základem je výběr správné vakuovačkou, základní modely stojí okolo 60 €, profesionální více než dvojnásobek; ruční vakuovačkou se dá koupit i za 30 €
  • kromě spotřebiče potřebujete i dózy nebo sáčky , ve kterých budete zeleninu či ovoce vakuovat
  • existují i různé vakuboxy , například na větší kusy potravin
  • vakuování je možné i v případě tekutin, slouží k tomu vakuovací zátky

Kupte si vše na skladování online

Jak uskladnit ovoce či zeleninu rychle a jednoduše? Bez kvalitních pomůcek a potřeb se neobejdete. Pokud přemýšlíte o samostatném skladování na delší dobu, doporučujeme pořídit si skříňové nebo truhlicové  mrazničky. Koupit je můžete v eshopech se zaměřením na elektro a domácí spotřebiče , například v  Andreashope .

Reklama