Jak získal typizovaný rodinný dům v řadové zástavbě

0
34

I typizovaný rodinný dům v řadové zástavbě může díky šikovnému týmu architektů získat jedinečný rukopis, který lze přetavit nejen do interiéru, ale i exteriéru. Důkazem je dům nedaleko českého Prostějova.

Architektů z ateliéru Fandament Architects oslovili majitelé tohoto typového domu ještě ve fázi hrubé stavby. Jednou z pohnutek byla i dlouhodobá vzájemná spolupráce na různých projektech a reference ateliéru, které se majitelem zamlouvalo a uměli si cosi podobné představit iu sebe doma. Zadání se však netýkalo jen návrhu interiéru, ale zahrnovalo i exteriér domu a úpravu zahrady včetně vybudování zahradního domku, jehož součástí má být sauna a exteriérová kuchyň.

Prostor kolem domu je vydlážděný betonovou dlažbou uloženou do pískového lože a velkoformátovými betonovými panely uloženými do štěrkového lože. Pochozí plochu terasy tvoří terasová prkna na dřevěném roštu umístěné v štěrkovém podkladu.

V rámci úprav architekti částečně zasáhly i do původní dispozice domu – vzájemně vyměnili pracovnu a kuchyni tak, aby mohl být kuchyňský kout propojený s obývacím pokojem. O zařízení interiéru neměl investor zcela konkrétní představu. Věděl však, co se mu líbí a které prvky by v interiéru rád aplikoval. Jedním z nich byl přiznán betonový strop, který se ponechal v otevřené denní části domu, tak onyxová stěna, která měla najít uplatnění kdekoliv v interiéru. Tu nakonec použili v koupelně – díky přírodnímu kameni získala zajímavou hloubku. Jelikož majitel se profesně věnuje osvětlení, měl v této oblasti zcela jasnou představu. V obývací části se tak například nachází designová lahůdka v podobě svítidla Mercury od značky Artemide. "Tento projekt byl specifický především přístupem investora. Byl náročnější a toužil do prostoru vnést designové prvky. Chtěl, abychom vytvořili moderní interiér, který bude i při malých rozměrech domu působit velkoryse. Celkové pojetí prostoru však majitelé nechali na nás, "vysvětluje architekt Pavel Lazarov.

Moderní charakter denní části určuje především přiznán lakovaný železobetonový strop, který byl přáním domácího pána. Strop zajímavě kontrastuje s bílou podlahou, přičemž oba prvky vzájemně propojuje dřevěná dýha.
V kuchyni byste marně hledali otevřené police. Spodní skříňky jsou bílé a vyhotoveny v aktuální oblíbeném vysokém lesku. Dvířka horních skříněk tvoří dýha z indické jabloně, která se opakuje v celé denní části.

Na pracovní desku v kuchyni použili umělý kámen, na kuchyňskou zástěnu lakované sklo Lacobel doplněné podsvícením.

V interiéru se záměrně nepoužilo příliš mnoho různých materiálů a barev. Koncept je založen na materiálové jednoduchosti a střídmosti – nenajdete zde zbytečnosti, které by rušily čistý dojem z prostoru. Lehkost řešení navozují přírodní barvy a materiály doplněné bílou a světlými odstíny. V denní části však najdete několik tmavých nábytku a komponentů.

Studie rodinného domu včetně exteriéru trvala přibližně tři měsíce. Samotná realizace pak asi jeden rok.

Uzavřené police v jídelní části jsou přímým pokračováním kuchyňské linky a slouží k uskladnění nezbytností. Opakující se materiál dodává nevelkému prostoru zajímavý rozměr.
Nad jídelním stolem zaujmou svítidla Peled, které pro značku Viabizzuno navrhl Antoni Arola.

V téměř celém interiéru se na podlahy použila průmyslová epoxidová stěrka bílé barvy. V 1. patře se v obytných místnostech i na schodišti zvolil světle šedý koberec s nízkým vlasem.

Osvětlení schodiště je řešeno opravdu zajímavě, a to zespodu. Pracovní náplň domácího pána, jehož osvětlení živí, se i tímto způsobem přetavila do jeho domova.

V exteriéru se vedle realizaci okrasné zahrady a trávníku vybudoval zahradní domek. Ten nabízí možnost posezení a relaxace na kryté terase s vnější kuchyní, nechybí zde sauna, která byla přáním domácích, ani skladové prostory. Zahradní domek je situován do východního rohu pozemku, díky čemuž poskytuje z terasy otevřený výhled na zahradu. Umístění domku není náhodné, cílem bylo, aby zabíral co nejmenší plochu pozemku tak, aby vznikl co největší prostor pro zahradu s bohatou výsadbou.

Dominantou koupelny je stěna z onyxu, která tvoří zadní stěnu sprchového koutu. Onyx celý prostor prosvětluje a vnáší do něj příjemnou energii.
Nábytkové prvky v koupelně jsou vyrobeny z dřevěné dýhy. Sprchový kout má celoskleněný rám vyroben z tvrzeného skla o tloušťce 13 mm. Ten zajišťuje stejnou stabilitu jako při použití tradičního hliníkového rámu a navíc působí opravdu čistým dojmem.
Baterie z designové Koleč Axor Urquiola navrhla renomovaná designérka Patricia Urquiola.
Veškerý nábytek v ložnici včetně okenního parapetu je materiálově sjednocený olivovou dýhou. Architekti se při jejím návrhu volně inspirovali konceptem olivového háje.
Architekti navrhli nejen interiér, ale i kompletní exteriér domu. Kromě zahradního domku se postarali io vzhled zahrady včetně výběru jednotlivých rostlinných prvků a jejich umístění.

DŮM V KOSTCE

Rodinný dům v Prostějově

Autoři interiéru, zahradního domku a zařízení exteriéru: Ing. arch. Pavel Lazarov, Ing. arch. Václav Kocián, Fandament Architects, s. r. o.
Pozemek: 540 m2
Obytná plocha domu: 95,7 m2
Konstrukce: keramické tvárnice
Strop: betonový monolitický

Může vás zajímat