Jakou vlastnost by měla mít každá kuchyň

0
28

Při plánování kuchyně je představa o jejím designu a vzhledu většinou jasná. Jak však docílit, aby byla nejen stylová, ale i praktická?

V praktické kuchyni se nenaběhne, budete mít nejpoužívanější pomůcky po ruce, nebudete se příliš shýbat a nenaděláte se při jejím očistě. Důležité je správné rozmístění jednotlivých pracovních ploch, což usnadní práci a ušetří čas.

Základním pravidlem je pracovní trojúhelník sestávající ze tří částí: odkládací, varné a mycí. Mezi nimi je třeba umístit dostatečně velkou pracovní plochu s přízvukem na plochu mezi varnou deskou a dřezem. V případě, že rádi vaříte ve dvojici, délka této pracovní plochy má mít minimálně 90 centimetrů, nejlépe však 100 až 120 centimetrů.

 Dodržte pravidla

Od pracovního trojúhelníku se odvádí pět základních pracovních zón: zásoby, ukládání, mytí, příprava jídla, vaření a pečení. Při plánování kuchyně je důležité správně si tyto zóny nadimenzovat, zařadit a seřadit. Budete si tak jisti, že neztratíte čas hledáním nádobí na třech místech a neproběhne v kuchyni doslova maratón.

Myčka patří co nejblíže k umyvadlu, stejně čisticí prostředky mějte ve skříni či zásuvce pod dřezem. Potravinové skříně umístěte v blízkosti chladničky, například na okraj linky. Důležité je však myslet i na další nepsaná pravidla, která už se zónami velmi nesouvisejí. Místo na sporák byste neměli hledat u okna. Tam nepatří ani lednice. Troubu je zase nejlepší situovat do výšky očí.

Zásuvky vyhrávají

Souboj mezi kuchyňskými skříňkami a zásuvkami na plné čáře vyhrávají zásuvky. Díky současné technologii jsou schopny unést až 60 kilogramů, takže do nich můžete klidně naskládat všechny hrnce a jiný kuchyňské nádobí. Při jejich otevření navíc vidíte celý obsah a pokud použijete praktické oddělovače, máte dokonalý přehled o každém předmětu v kuchyni.

Konkurenci by jim mohli dělat pouze výsuvné programy, když se při otevření či vysunutí dvířek vybere celý obsah roztříděný do plastových polic nebo drátěných košů. Ty však mají nosnost pouze okolo 10 až 15 kilogramů, proto se častěji využívají na potraviny či lehčí nádobí.

Bez úchytek

Kuchyně bez úchytek jsou nejen trendy, ale také velmi praktické. Stačí jemně zatlačit na čelo dvířek a ty se s lehkostí otevřou. Tento způsob je možný pouze díky speciálnímu systému nábytkového kování. Při mokrých nebo špinavých rukou tak vzniká obrovská výhoda, protože skříňku nebo zásuvku otevřít klidně i nohou či loktem.

Praktické vymoženosti

Pokud při vaření používáte kuchařskou knihu, ať už v knižní podobě, nebo elektronickou verzi v tabletě, určitě oceníte praktický držák. Výrobci nabízejí několik typů. Můžete si pořídit držák pro tablet spolu se zabudovaným reproduktorem nebo držák na knihu, který se dá připevnit o spodek vrchních skříněk.

V současnosti je již zřejmě standardem skrytý powerport, tedy elektrická zásuvka. I zde se nám nabízí několik řešení, jak powerport elegantně skrýt v době, kdy nepotřebujeme elektrickou energii. Je to nejen praktické, ale i bezpečné.

Kam s kuchyní?

Možná se to nezdá, ale i samotné umístění kuchyně v rámci bytu nebo domu hraje z praktického hlediska důležitou roli. Žádná hospodyňka by totiž neocenila, kdyby musela s nákupem procházet od vchodu přes několik místností nebo nebodaj po schodech.

Kuchyně se má nacházet blízko vchodu, ne však až příliš blízko, aby nebyla první, která padne po otevření dveří do očí. Nemá být ani průchozí a vhodné je její situování více na sever, východ nebo severovýchod.