V hlavní roli dřez

0
111

Vybrat takový, který bude vyhovovat našim nárokům, vůbec není jednoduché. Řeč je o kuchyňském dřezu, který je bezpochyby jednou z nejvyužívanějších částí kuchyně. Pokud nemáme správně know-how, široká nabídka dřezů nás při koupi může pořádně zmást.

ednodílné, dvojité, čtvercové, obdélníkové, kulaté, s odkapávačem i bez. Keramické, nerezové, plastové, granitové. Zapuštěné, rohové, hluboké či mělké. Bílé, tmavé, barevné. Dřezů dnes najdeme v nabídce od výmyslu světě. Zlaté pravidlo v tomto případě zní: láska na první pohled se nevyplácí, zato odpovědný výběr nás bude těšit roky.

Materiál neurčuje pouze vzhled

Jedním z nejdůležitějších aspektů, který je třeba zohlednit, je materiál, ze kterého je dřez vyroben. Musí dobře snášet vodu, potraviny, mastnotu. Záleží nám na jeho odolnosti vůči mechanickému poškození, chceme, aby pěkně vypadal a snadno se udržoval. Žebříček materiálů dnes vedou nerezové dřezy a dřezy z umělého kamene, ve kterých se snoubí kvalita a přijatelná cena. Plusem je výběr baterie či pracovní desky ze stejného materiálu a barvě. Na okraj tak postupně vytlačujeme plastové, smaltované, betonové a keramické dřezy.

Tloušťka materiálu rozhoduje o životnosti

V případě, že jste se rozhodli pro nerezový dřez, právě tloušťka materiálu bude rozhodovat o tom, jak dlouho vám vydrží. Na zaschlé kapky a usazeniny stačí použít běžně dostupné čisticí a lešticí prostředky. Ty odstraní i drobné škrábance. V případě, že je materiál pritenký, mechanické poškození v podobě prolákliny již bohužel neodstraníte.

Materiál a montáž jdou ruku v ruce

Dřez lze do pracovní desky osadit dvěma způsoby. Zabudovat ho shora nebo zespodu. Tím jednodušším je osadit ho shora, dokonalost však dosáhneme zapuštěním dřezu zespodu do roviny s pracovní deskou. Takové řešení je vhodné při pracovních desek z přírodního nebo umělého kamene. Osazení shora je typické pro dřevotřísky, kde je třeba zajistit, aby nedošlo k jejímu styku s vodou.

Na velikosti záleží

Rozloha kuchyně, velikost pracovní plochy, ale i počet členů v domácnosti, to vše rozhoduje o správné volbě. Velikost a tvar kuchyňského dřezu jsou mimořádně důležité nejen z hlediska praktičnosti a komfortu, ale i ergonomie a designu. Kvalitní dřezy mají hloubku 190 mm a více, naopak, mělké dřezy 160 mm a méně. V takovém případě je třeba při mytí nádobí počítat s jistými omezeními. Malá kapacita či voda rozlitá na okolní ploše jsou jen dvě z nich.

Když chybí místo

Pokud máte malou kuchyň, zvolte menší dřez, který doplňte příslušenstvím v podobě destičky na jeho překrytí, čímž získáte další pracovní plochu, případně atypickým osazením dřezu do rohu kuchyňské linky.

Vychytané od A po Z

Šikovným pomocníkem je excentrické ovládání odtoku, tedy ovladač umístěný na dřezu, na pohodlné vypouštění vody. Praktická je také výsuvná sprcha z baterie, která usnadní mytí hrnců, no a také kompletní mycí centrum. Čili dřez s drtičem odpadu a také systém třídění odpadu umístěný přímo pod dřezem.