Reklama
Potřebujeme:
- 800 g zadní části králíka (záda, stehna)
- 2 lžíce másla
- 1 nadrobno nakrájenou cibuli
- 1 lžičku hladké mouky
- 100 ml bílého vína
- vodu na podlévání
- 5 g bouquet garni
- 100 ml zakysané smetany
- 1 žloutek
- 1 ČL soli
- pepř
- šťávu z 1 citronu
- 1 PL posekané petrželky
Postup:
- 1.Očištěné, omyté, částečně vykostěné a Odblaněné maso nakrájíme na menší kousky (asi 5 kusů na porci), osolíme a opepříme. Připravené maso opečeme v hlubší pánvi na másle ze všech stran. Opečené maso vyjmeme a odložíme do tepla.
- 2.V tuku po opékání masa krátce podusíme cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou a vínem. Dobře spolu promícháme a povaříme. Přidáme opečené maso, bouquet garni a přikryté dusíme do měkka 15 minut.
- 3.Měkké maso vyjmeme a šťávu propasírujeme. Zahustíme ji smetanou utřeného se žloutkem a opatrně zahřejeme, aby nezovrela. Ochutíme citrónovou šťávou a přidáme petrželku. Maso podáváme polité omáčkou a jako přílohu připravíme topinky opečené na másle.
- 4.Dobrá rada: Bouquet garni je směs bylinek a koření v sáčku. V případě tohoto receptu použijte směs petrželky, tymiánu, bobkového listu a očištěný česnek. Plátěný sáček zavážete, vložíte k masu a upevníte motouzem na ucho nádoby, ve které pokrm připravujete.
Reklama