Králičí ragú na burgundský způsob

0
36

Potřebujeme:

  • 800 g zadní části králíka (záda, stehna)
  • 2 lžíce másla
  • 1 nadrobno nakrájenou cibuli
  • 1 lžičku hladké mouky
  • 100 ml bílého vína
  • vodu na podlévání
  • 5 g bouquet garni
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • 1 ČL soli
  • pepř
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 PL posekané petrželky

Postup:

  1. 1.Očištěné, omyté, částečně vykostěné a Odblaněné maso nakrájíme na menší kousky (asi 5 kusů na porci), osolíme a opepříme. Připravené maso opečeme v hlubší pánvi na másle ze všech stran. Opečené maso vyjmeme a odložíme do tepla.
  2. 2.V tuku po opékání masa krátce podusíme cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vodou a vínem. Dobře spolu promícháme a povaříme. Přidáme opečené maso, bouquet garni a přikryté dusíme do měkka 15 minut.
  3. 3.Měkké maso vyjmeme a šťávu propasírujeme. Zahustíme ji smetanou utřeného se žloutkem a opatrně zahřejeme, aby nezovrela. Ochutíme citrónovou šťávou a přidáme petrželku. Maso podáváme polité omáčkou a jako přílohu připravíme topinky opečené na másle.
  4. 4.Dobrá rada: Bouquet garni je směs bylinek a koření v sáčku. V případě tohoto receptu použijte směs petrželky, tymiánu, bobkového listu a očištěný česnek. Plátěný sáček zavážete, vložíte k masu a upevníte motouzem na ucho nádoby, ve které pokrm připravujete.