Kuskus na způsob chili con carne

0
4

Potřebujeme:

  • 150 g kuskusu
  • 200 g cizrny (z konzervy)
  • 1 konzerva (250 g) červené fazole (kidney)
  • 1 konzerva (250 g) malé bílé fazole
  • 1 konzerva (185 g) kukuřice
  • 200 g mrkve, pokrájené na kostky
  • 1 konzerva (400 g) loupaných rajčat
  • 200 ml rajčatové šťávy
  • 200 g cibule, pokrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • olivový olej
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml husté zakysané smetany (nebo crème fraîche)
  • 5 lžic limetové šťávy
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. 1.Rajčatovou šťávu trochu zahřejeme a nalijeme na kuskus v misce. Necháme asi 20 minut odstát, pak vidličkou zlehka nakypříme.
  2. 2.Cizrna, červené a bílé fazole a kukuřici scedíme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  3. 3.Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a podusíme nezesklovatí. Přidáme nakrájenou mrkev, chilli koření a mletý kmín. Promícháme a krátce podusíme. Přilijeme rajčata z konzervy a zeleninový vývar. Přivedeme do varu, ztlumí plamen a přikryjeme pokličkou. Na středním plameni 15 minut povaříme.
  4. 4.Vmícháme okapanou cizrnu, fazole, kukuřici a kuskus. Krátce provaříme, stáhneme plamen a 5 minut pomalu vaříme. Potom odstavíme z plamene.
  5. 5.Zakysanou smetanu (nebo crème fraîche) utřeme s limetkovou šťávou. Ochutíme solí a pepřem. Petrželku nahrubo posekáme.
  6. 6.Kuskus posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s ochucenou zakysanou smetanou.

Tip:

Namísto rajčatové šťávy můžete použít dužinu z propasírovaných rajčat rozředěnou vodou.