Květy jsou nejen krásné, ale i chutné

0
11
Reklama

Věděli jste, že i i květy mají v gurmánském světě své stabilní místo? Odložte předsudky stranou a vyzkoušejte například květiny v cukru nebo květinovou čokoládu.

Eko rady

– Používejte pouze květiny, které jste si vypěstovali sami a bez chemie. Kupované nebo dokonce z květinářství, jsou úplné tabu. Mohou být napuštěné pesticidy či jinými látkami, aby vydržely dlouho svěží.

– Květy po sklizni jemně vytřeste, aby se v nich neukrývá žádný hmyz. Opláchněte je v sítku a ponořte do vody se špetkou soli.

 – Omyté květy pečlivě zbavte všech pístků a tyčinek, ještě jednou důkladně překontrolujte, zda se v nich neukrývá hmyz.

– Odstraňte všechny zelené části, které nemají příjemnou chuť

– Takto upravené květiny můžete namáčet v cukru nebo v bílkové směsi

Květiny v cukru

Krystalizované květy jsou efektním doplňkem muffinů i dortů. Postup je jednoduchý. V misce vyšlehejte tuhý sníh z bílku, do kterého namočíte umytý a osušený květ. Nechte mírně uschnout a postup opakujte. Druhou vrstvu poprašte moučkovým cukrem a nechte důkladně vyschnout na teplém místě nebo jejich poklademe na plech a pečte při 50 ° C v pootevřené troubě asi 30 minut.

Levandulový cukr

Vůni levandule miluje snad každý. Jemný levandulový cukr se bude vyjímat na piškotových korpusech i lineckého koláčcích. Na jeden hrnek cukru si připravte dvě lžíce květů levandule. Uzavřete do vzduchotěsné nádoby přibližně 2 týdny. Nádobu občas promíchejte, aby se vůně dostala do celého objemu. Před použitím cukr prosejte.

Neexperimentujte

I zde platí staré známé – všeho s mírou. Jedlé květiny by měly být ozdoba pokrmu, nikoli hlavní chod, proto je konzumujte s mírou. Pokud jste alergici, vyhněte se jim úplně. S jedlými květy zbytečně neexperimentujte. Některé druhy jsou jedovaté a když vás zláká jejich krása, můžete si přivodit zažívací potíže.

Reklama