Minimalistický dům navržený pro potřeby mladého zaměstnaného muže

0
6

Na pohled strohá rezidence s náznaky 90-tých let je postavena na stejných základech jako původní bungalov, který můžete vidět na zimní fotografii. Princip rozdělených úrovní tvoří srdce nové architektury této budovy. Podlahová plocha necelých 140 m² je dostatečná pro vytvoření funkčního a příjemného domova podle představ jeho jediného obyvatele. Velkou předností minimalistické stavby je úchvatná záplava přirozeného světla.

Tři úrovně domu zajišťují hierarchii, která rozděluje osobní a společenské prostory. Prostory, které jsou navzájem otevřené, v některých částech výškově odděluje schodiště. Dá se říci, že podle rozvržení prostorů je dům od podlahy nejvíce veřejný a postupně stále vyšší jdeme, tím intimnější prostory nacházíme.

Prvním stupněm je přízemí přístupné přímo od parkovacího místa, které obsahuje malou pracovnu a vstupní halu. Ihned po vstupu čelíme dřevěnému schodišti, které nás zavede do vyšší úrovně – na první patro. První patro tvoří společenský prostor, ve kterém se nachází obývací pokoj a kuchyň – navzájem propojené. Díky velkoformátovým oknům, které se nacházejí nejen na schodišti a přízemí, ale i na téměř celé jedné stěně společenského prostoru, je dům po celý den zalitý příjemným denním světlem.

Na nejvyšším patře se nachází nejintimnější místnost – ložnice – která je opět vybavena jednoduše a účelně. Ke ložnici patří malá terasa, která nabízí prostor na relax v obklopení okolní přírodou, listnatými stromy, které na podzim hrají nádhernou barevnou symfonii. Kromě toho na nejvyšším patře najdeme i koupelnu, která je vrcholem materiálového, tvarového i barevného minimalismu v tomto domě. Mozaika z bílých kachliček, sněhobílá jednoduchá sanita, velkoformátové zrcadlo, chromované prvky a osvětlení dělají z této místnosti na pohled možná až příliš strohou a sterilní koupelnu. Ta je však přesně podle představ majitele, který má evidentně rád ve věcech pořádek a neholduje přílišné dekorativnosti.

Schodiště, podlahy, židle, jídelní i ložnicový nábytek i kuchyně se nesou v jednom světlém dřevěném tónu, díky čemuž prostor navzdory své exteriérové strohosti a minimalistickému pojetí uvnitř působí útulně a přívětivě.
Exteriérový obklad je tvořen dřevem východního cedru a přibližuje se tak svou povahou ke dřevu, které je hojně zastoupené v okolních lesích. Černé rámy na nepravidelných velkoformátových oknech zdůrazňují členitost budovy a oživují její jednoduchou siluetu. Původní garáž byla nahrazena nadstrešeným parkovacím místem, díky čemuž působí původně hutná budova vzdušně a přirozeně.