Návrh obývacího pokoje v malém mezonetu

0
14

Dobrý den, potřebovala bych poradit s návrhem obývací části pokoje. Necelé dva roky bydlíme spolu s manželem v malém mezonetu v centru města. Ve spodní (denní) části máme problém se zařízením obývacího pokoje. Nakolik je prostor velmi malý a je spojen s kuchyní, nevíme se pohnout dál.

Máme představu, aby se v obývací části vytvořil i úložný prostor, který nám velmi chybí. Nechceme, aby to působilo stísněně. Z původního bydlení jsme si donesli sedačky, které se nám vůbec rozměrově nehodí. Rádi bychom je časem vyměnili za nové. Kuchyň a jídelna máme zařízenou v neutrální bílé. Chci vás velmi pěkně poprosit o pomoc s návrhem. Za vaše rady předem děkuji. Lenka, Prešov

Reálný stav bytu:

Mezonet, ve kterém čtenářka i s manželem bývají, byl původně navržen pro bydlení jednoho páru. Spodní podlaží tvoří denní část a na patře se nachází ložnice a koupelna. Velkým benefitem tohoto bytu je poměrně velký balkon přístupný i z kuchyně, i z obývacího časti. Bohužel, jako čtenářka píše, chybí bytu odkládací prostory. Je to cítit hlavně ve vstupní chodbě bytu, v které chybí šatní skříň nebo jiný odkládací prostor na kabáty.
V první variantě návrhu jsme se rozhodli proto chodbu opticky prodloužit tím, že jsme sesadili dveře do obývací části. Chodba tak bude prosvětlená, ale zároveň stavebními konstrukcemi oddělená od denní části. Obývací část jsme chtěli pojmout kompaktně, tj navrhnout nábytek tak, aby tvořil jeden celek. Jelikož se jedná o malý byt, různorodost polic a odkládacích prostorů by mohla působit chaoticky a tísnivě. Proto jsme vytvořili jednu nábytkovou obývací stěnu se zabudovanou TV. Nad vstup do chodby jsme umístili skříňku, která je pokračováním linie kuchyňské linky. Vznikne tak jeden nábytkový celek s množstvím úložného prostoru, kde si své místo najde i šatní skříň. Přitom stále zůstalo dost prostoru pro jídelní stůl šířky 750mm, který dvěma manželem úplně postačuje Při návrhu obývací části bytu jsme se materiálově i barevně snažili přizpůsobit stávající kuchyni, aby celý prostor tvořil jeden celek. Bukovou obývací stěnu doplňuje roztahovací rohová pohovka šedé barvy a nízký bílý konferenční stolek. Ten se dá v případě potřeby přesunout do prostoru mezi pohovkou a obvodovou stěnou. Aby obývák nepůsobila příliš stroze, rozhodli jsme se ji ozvláštnit tapetou nebo kresbou na stěnu za pohovkou. Vznikl tak prostor, který je vizuálně oddělen od kuchyně a poskytuje dostatek místa pro příjemný odpočinek a běžné obývákové sezení.
V druhé variantě jsme se rozhodli zachovat orientaci sezení podle současného stavu majitelů bytu a oživit prostor barvami. Bílou sedací soupravu vystřídala pohovka sytě-žluté barvy na nožičkách. Ta opticky rozjasní prostor a výraznou barvou upozorňuje na hlavní funkci prostoru, a sice na pohodlné posezení. Tuto funkci dotváří i solitérní křeslo v rohu místnosti, které se dá využít k ničím nerušené čtení nebo odpočinek. Svým perforovaným vzhledem nezatěžuje prostor obývacího pokoje. Oproti pohovce sytě-žluté barvy jsme navrhli minimalistickou nábytkovou sestavu. Aby však v prostoru nepůsobila těžkopádné, rozhodli jsme se ji odsadit od podlahy a pověsit na zeď. Tím se celý prostor odlehčil. Na stávající podlahu jsme po celé délce stěny ukotvili policovou desku, na kterou si majitelé mohou ukládat knihy, různé přehrávače nebo dekorační předměty..

Abychom zabránili nepříjemnému pohledu na kabelové svazky vedoucí z přehrávačů do televizoru, rozhodli jsme se stěnu překrýt zástěnou s textilní povrchovou úpravou šedé barvy do výšky zavěšené police. Za tuto zástěnu lze skrýt všechny kabely a elektrické přípojky, aby nerušily vizuální dojem z celé obýváku. Obývací část dotváří nízký konferenční stolek bílé barvy, který je z důvodu snadné manipulace (v případě návštěv nebo pokud je třeba zvětšit prostor před pohovkou) umístěný na kolečkách.