Nejčastější hygienické chyby v domácnosti

0
4

Myslíte si, že u vás bakterie a viry nemají šanci? Nebo patříte k těm, kteří tvrdí, že čistota škodí? Existuje několik velmi častých chyb, kterými dáváme šanci bakteriím a virům šířit se v naší domácnosti.

Tyto hygienické nehody se nemusí vždy vyplatit, dokáží se ošklivě vymstít. Mnohé vyplývají z naučených zažitých návyků, jiné souvisí s používáním moderní techniky – a vy si je ani neuvědomujete. O jaké chyby jde?

Mobily a tablety

Začněme posledně zmiňovanou moderní technikou. Dotykový displej je úžasnou věcí, ale uvědomujete si co všechno na něm může prožívat? Jak často si čistíte dezinfekčními ubrousky displej mobilu či tabletu? Určitě ho používáte i tehdy, když nemáte umyté ruce – na veřejných prostranstvích, když jste se předtím dotýkali například tyče v MHD či nákupního košíku. I to je způsob, jakým můžete snadno onemocnět.

Největší nečistoty jsou v kuchyni

Podíváme se však do kuchyně, kde zpravidla číhá nejvíce hrozeb. Myslíme si, že tato místnost, kde se vaří a často leccos myje by měla být čistá, ale často je opak pravdou. Jak je to možné? Britská The Royal Society for Public Health odhalila nejčastější chyby při hygieně v kuchyni. Děláte je i vy?

Když to dobře vypadá i voní, můžete to sníst

Ne vždy je přítomnost patogenů viditelná, zda znát pachem nebo chutí. Škodlivé bakterie mohou ve stravě existovat i bez toho, aby je bylo vidět a cítit. Takže, pokud je něco po záruce, určitě to nejezte – i když to ještě dobře vypadá nebo nepáchne. Také to neznamená, že takovou zeleninu a ovoce nemusíte mýt, právě naopak!

Stejné kleštičky či vidlička

Chyba, kterou nejčastěji děláme při grilování venku, ale stává se i doma je velmi nebezpečná. O co jde? O používání stejných kleštiček nebo vidličky na hotové a syrové maso, či na šlehání vajíčka a později na hotové jídlo. Jistěže, přijde vám to normální, že napíchnete připravené maso vidličkou a dáte ho na pánev nebo na rošt a upečené stejnou vidličkou nebo kleštičkami přeložíte do mísy nebo rovnou na talíř. Ale víte, co všechno s nimi překládáte?

Hygiena kuchyňské linky

Mimochodem víte o tom, že na kuchyňské lince a pracovní desce, ale i kuchyňském dresu, baterii či dokonce obkladačkách žije více nebezpečných mikroorganismů než na desce toalety? Je to způsobeno nedostatečnou hygienou po přípravě masa, či mytí zeleniny. Na čerstvé zelenině se nachází mnoho patogenů. Mytím sice část smyjete, ale pokud důsledně nevydezinfikujete dres, pracovní desku, příbory, nůž, neumyjete si ruce a tak dále, může to mikroorganismy jen tak kvést. Vlhkost a teplo je jejich živnou půdou.

Kuřecí neumývat?

S masem je to ještě náročnější. Odborníci upozorňují na to, že syrové kuřecí maso bychom neměli mýt, protože mytím ho nezbavíme nebezpečných mikroorganismů – ty zničí jedině vaření. Akorát je takto rozšíříme po své kuchyňské lince a dresu a možná ještě dál. Přibližně šedesát procent kuřecího masa totiž obsahuje Campylobacter, který mytím rozhodne nezničíte a může způsobit vážné problémy. A to není jediná bakterie kterou můžete sebe, ale i celou rodinu při špatné hygieně v kuchyni nakazit. Na místě je tedy vždy po přípravě masa, ale také mytí či čištění zeleniny antibakteriální očista pro tyto účely určeným přípravkem.

Syrové při hotovém

Velmi častou chybou je ukládání syrových vajec, masa, zeleniny, které mohou být kontaminovány při jídle hotovém, určeném k přímé konzumaci. Stačí nenápadný kontakt mezi surovým a určeným k jídlu a už může být problém. Vhodné je určit si prostor kam pravidelně ukládáte syrové potraviny určené ke zpracování a umytí a kam hotové. Nemíchejte to.