Nízkoenergetický rodinný dům maximálně otevřený do vnitřního atria

0
11

V této brněnské ulici byste zřejmě ukázkovou stavbu současné architektury nečekali – i to byl jeden z důvodů, proč architekt Petr Skrušný postavil dům pro svou rodinu trochu netradičně. A stejně netradičně se začala i naše návštěva: na schodech … dolů.

"Náš první dům, ve kterém jsme bydleli asi 10 let, stojí hned vedle," začíná vyprávět příběh této neobvyklé stavby Petr Skrušný, architekt a majitel v jedné osobě. "Kromě dětí rostly i náklady na energie, takže jsem cítil potřebu promítnout tuto novou realitu do nového bydlení – úspornějšího a více současného. Tak se zrodil plán domu. "Parcelu nemuseli hledat dlouho, ukrojily ji z jejich původního pozemku, na místě, kde byl tenisový kurt. "Na první pohled by se mohlo zdát, že to nebylo vhodné místo," vysvětluje architekt, "prakticky žádný výhled a stísněný prostor však předurčily koncept nového domu, který je uzavřen před vnějším světem, ale maximálně otevřený do vnitřního obytného atria, to se tak stalo důležitou součástí a podstatným rozšířením obytných prostor. "

Soukromá oáza

Novostavba rodinného domu se zastavěnou plochou 180 m2 i protější objekt garáže s wellness a vinným sklepem (160 m2) vyrostly na místě původního tenisového kurtu, zakousnutého do terénu. Dlouhý přízemní dům, situovaný na okraji parcely, se zasklenou fasádou otevírá směrem do atria, jeho ostatní obvodové stěny mají masivní konstrukci ze systému ztraceného bednění. Zbývající tři strany atria uzavírá původní opěrné zdivo kurtu, které v uliční části, přímo naproti domu, architekt prakticky využil jako základ budovy garáže a wellnes. Ta zároveň vytváří bariéru chránící dům i atrium před ruchem ulice. Garáž je zde téměř stejně důležitá jako dům. Majitel a architekt v jedné osobě má totiž slabost pro auta ze šedesátých let a tak, jak někdo dotvoří své bydlení výtvarným dílem, on si opatřil oblíbené modely aut, na kterých ve volných chvílích pracuje. Jejich karoserie zdobí jako sochy výklad galerie – v tomto případě garáže.

Na ploché střeše domu jsou umístěny technická zařízení jako venkovní jednotka klimatizace či externí odsavač par z kuchyně.

Dolů po schodech. Dům i zahrada jsou při pohledu z ulice skryté za objektem garáže a wellness, který lemuje pozemek z uliční strany. K domu se sestupuje po schodech podél jeho stěně.

Dispoziční řešení

Dům sestává ze tří vzájemně propojených zón. Denní část tvoří obývací pokoj a prostor kuchyně s jídelnou, které jsou umístěny v centru jednoduchého hranolu – děti a rodiče se podělili o jeho "konce" – na jednom jsou tři dětské pokoje s příslušenstvím, na druhém ložnice rodičů se zázemím. Příjemným důsledkem koncepce domu otevřeného do atria je, že na každou z pokojů přímo navazuje terasa a zahrada, přístupné přes posuvné skleněné dveře. Místnosti minimalisticky pojaté stavby přitom chrání před letním přehříváním třímetrový přesah střechy – neboť střední část vystupuje do zahrady asi o dva metry dál než ložnice po jejím bocích, denní zóna je podstatně slunečnější.

Čisté. LED osvětlení je vsazeno do stropního podhledu.

Podlahy v centrální části domu jsou z krémově zbarvené polyuretanové stěrky. Tento moderní materiál bez spár výborně vede teplo, díky čemuž je mimořádně vhodný na podlahové vytápění.

Bílému vše bílé

Materiálově se na stavbě použila sugestivní kombinace betonu a skla – dokud beton v tomto kontrastním spojení vytváří pocit pevnosti a stability, sklo dodává domu lehkost. Architekt přitom navrhl stěny lemující atrium i fasádu objektu garáže a wellness ze zářivě bílého betonu, čímž dopřál okolí domu působivé světlo a jas. "I večer je v zahradě díky bílému betonu mnohem více světla, protože stěny doslova září," potvrzuje a dodává: "Další výhodou je, že beton zůstává krásné bílý, i když zmokne, a do budoucna mu nehrozí opadávání jako u běžných fasádách."

Efektní i praktické. Na kuchyňskou pracovní plochu z bílého umělého kamene Corian navazuje impozantní konzola "beznohého" jídelního stolu.

A přece úsporně!

Dům je postaven v nízkoenergetickém standardu. O vytápění se zde starají elektrické podlahové rohože ukryté pod celistvou podlahou z polyuretanu. Fotovoltaické panely na střeše objektu wellness zajišťují dostatek elektrické energie na to, aby byla celá stavba energeticky soběstačná. V létě, kdy je slunečního záření více, stačí energie i na ohřátí vody v bazénu. "Elektrické podlahové vytápění je pro nás takto nejen nejpříjemnější, ale i ekonomicky nejvýhodnější," říká architekt. A protože jde o jeho vlastní dům, není důvod mu nevěřit. Při větrání se spolehli na klasiku: "Není nad to otevřít celý dům do zahrady a spojit tak interiér s exteriérem do jediného prostoru, který nabízí jako klidný stín, tak horké slunce, chladivou vodu i zářivě bílý písek," dodává Petr Skrušný.

Díky zasklené stěně "GALERIE" – garáže – může domácí pán do nekonečna kochat pohledem na svých retro elegány.
S atriem v centru pozornosti. Dům se otevírá prosklenou stěnou do atria chráněného z jedné strany domem samým az protější strany objektem s garáží, wellness a vinným sklepem. Každý z pokojů má přes posuvné skleněné dveře přístup do exteriéru, opačná strana domu je využita na obslužné prostory a komunikaci.

Rodinný dům s atriem, Brno
Základy: betonová základová deska, tl. 15 cm, která pokračuje i vně domu pod částí atria
Obvodové stěny: nosné, hr. 44 cm, masivní konstrukce ze ztraceného bednění systému VELOX
Zastřešení: železobetonová stropní deska uložena na obvodových nosných stěnách av zasklené části na ocelových sloupech; skladba vrstev extenzivní vegetační střechy
Fasády: barevný beton Colorcrete v bílém odstínu (vyrobila a dodala betonárny TBG BETONMIX v Brně – Králově Poli, člen skupiny Českomoravský beton)
Okna: hliníkové, zasklení heat mirror
Vytápění a příprava teplé vody: elektrické podlahové rohože Fenix, zásobník s elektrickým ohřevem
Technika: fotovoltaické panely, v obýváku klimatizace systému split.

Sdílejte
Předchozí článekDomácí pekárny
Další článekREMAL EKONOMIK