Nízkonákladový dům

0
39

Nízkonákladový dům postavili na základech někdejší rekreační chaty

Víkendový dům pro dvojici milovníky přírody vyrostl na svahu nad jezerem v kanadské provincii Quebec. Jelikož majitelé chtěli stavbou co nejméně zatěžovat životní prostředí a šlo jim také o snížení nákladů na její založení, "sedí" na základech někdejší rekreační chaty.

Podnětem pro vznik tohoto nízkonákladového projektu byl požadavek na jednoduché pohostinné místo, kde si lze dokonale vychutnat krásy okolní přírody. Obytný prostor domu, na který navazuje rozlehlá terasa, se obrací velkými okny k jezeru pod svahem. Díky otevřené dvouúrovňové struktuře a velkoformátovým oknům přitom působí větším dojmem, než ve skutečnosti je. Další výhodou tohoto řešení je záplava přirozeného světla, které se interiér těší po celý den. Večer tu navíc dlouhé stíny okolních stromů rozehrávají magické divadlo a stěny a podlahy se mění na přírodní jeviště. V takových chvílích se stírá rozdíl mezi vnitřním a vnějším prostorem.
Soukromé kino. Televizor zde nehledejte. Na co by majitelům této útulné chaty uprostřed lesů byl? Stačí přiložit, pohodlně se usadit a mohou se kochat. Blikotající plameny, koruny stromů kývající se ve větru, třpytivá hladina jezera – to jsou hlavní hrdinové programu, který tu běží každý den.

"Domácí miláček". U ochránců přírody žádnou loveckou trofej nenajdete. Dominantou obytného prostoru je fotografie živého slona nad schodištěm.

Hlavně nepřitahovat pozornost

Stejný princip jako v interiéru – zrcadlení okolního prostředí – uplatnili architekti i na fasádě, kterou tvoří vertikální uloženy dřevěné desky. Odstín šedé zvolili proto, aby stavba v prostředí působila nenápadně jako v létě, kdy je vše kolem zelené, tak i v zimě, kdy země "zešedne". Nepravidelně vložené desky z dorezava zbarvené překližky mají zas na podzim korespondovat s barvou opadávající jehličí červených smrků.

Příroda se promítá do domu nejen prostřednictvím výhledů, ale i ve vybavení, při kterém v hojné míře využili dřevo. Také organické tvary lustru připomínající květ odkazují na přírodu.

Koupelna je součástí ložnice. Z druhé strany umyvadlových skříněk se zrcadly je čelo postele, sprchový kout odděluje jen skleněná zástěna. Díky tomuto spojení mají ložnice i koupelna k dispozici exkluzivní prostor také přístup k dennímu světlu.

Ohleduplně. V souladu s přáním manželů, kteří dům vlastní, usadili architekti stavbu na původní základy někdejší rekreační chaty – aby tak šetřily náklady i životní prostředí. Svůj pozitivní vztah k přírodě projevily majitelé i minimálními zásahy do terénu a okolní vegetace.