Začněte sezónu s košťálovinami! Brokolice je navíc neodmyslitelnou součástí zdravého životního stylu. A způsobů přípravy je nepočítaně.
Zelená dobrota
V závislosti na odrůdě může být růžice a stonek brokolice zbarvená od světlezelené až po tmavozelenou, případně i modrofialovou. Toto zbarvení má totiž za následek přítomnost chlorofylu, který se vyskytuje v těchto částech rostliny.
Právě duben je jako stvořený na předpěstování sazenic v zakrytých prostorách, které trvá asi 4 až 5 týdnů. Takže na volnou záhon je můžete vysazovat už začátkem června do sponu 0,6 x 0,6 m.
S přímou setbou na záhon začněte koncem května či začátkem června. Během vegetace je pro brokolici velmi důležité vydatné zavlažování. Růžice zachycovat před květem postupně s co nejdelším košťálem. Skladování je možné jeden až dva dny v chladničce.
Tip zahrádkáře
Výhodnější je pěstování brokolice na podzimní sklizeň, protože tehdy nehrozí vybíhání do květu, které znehodnocuje růžici na konzum. Brokolice z jarní sadby může totiž při teplotách nad 22 ° C rychleji rozkvést. Vhodný termín pro výsadbu podzimní brokolice je konec srpna, případně začátek září.
Vyzkoušejte tyto odrůdy brokolice:
Zelená: ‚Calabrese‘, ‚Fellow F1‘, ‚Lord F1‘, ‚Lucky F1‘, ‚Limba‘, ‚Canoe F1‘, ‚Arcadia‘, ‚Coronado‘, ‚Griffen‘
Fialová: ‚Miranda‘
Věděli jste, že …
… .v brokolici je přítomna sloučenina sulforafan, která snižuje riziko vzniku rakoviny?
… .Čím je brokolice tmavší, tím více vitamínu C a betakarotenu obsahuje?
… .stonky brokolice se dají připravit jako chřest?