Rekonstrukce malého mezonetu nedaleko brněnského pivovaru

0
4

Poměrně velká rekonstrukce vnesla do menšího mezonetu praktičtější dispozici, dostatek prostoru i pár opravdu svěžích prvků.
Byt se nachází ve starším brněnském domě v blízkosti tamního pivovaru. Původně nabízel menší byty pravděpodobně pro jeho zaměstnance. Některý z předchozích majitelů právě takové dva menší byty nad sebou propojil, čímž vznikl menší mezonet s plochou 72 m2, který koupila jeho dnešní majitelka. Ta se rozhodla byt zrekonstruovat, na co oslovila pražský ateliér Mooza Architecture. "Kontaktovala nás s přáním, abychom se pokusili navrhnout chytré řešení, které by možnosti bytu využilo na maximum, na co jsme dostali volnou ruku," popisuje začátky příjemné spolupráce architektka Petra Bíšková. Majitelka rychle našla s architektkou společnou cestu, a proto se hned první návrhy setkali s pozitivní reakcí a mohlo se začít s vytouženou rekonstrukcí.

Nejdůležitějším bodem rekonstrukce byla změna orientace schodiště (původně s výstupem směrem k oknům), díky čemuž mohla na druhém patře vzniknout chodba, ze které jsou přístupné obě původně průchozí pokoje a koupelna. Dispoziční změna se však dotkla i prvního patra – poloprůhledná sklobetonová stěna zde umožnila vznik předsíně, která oddělila vstup do bytu od kuchyně. Změny neobešly ani původní zařízení. Na druhém patře se měnily všechny podlahy a nový je i obklad původní toalety i nově zařízené koupelny. Podlahy na prvním patře, okna i vstupní dveře jsou původní a zachovala se i kuchyňská linka, která se však v budoucnu bude měnit. Z nábytku se v bytě zachoval jídelní stůl, židle a modré křesílka, které se dříve nacházely v čekárně ordinace otce majitelky.

Schodiště hrálo při rekonstrukci tohoto bytu první housle, a proto mu architektky věnovali opravdu nemalou pozornost. Jelikož byt nepatří k nejprostornějším a bylo nutné využít ho co nejlépe, v prostoru pod schody navrhli vestavěnou sedačku s úložným boxem. Na sedačku navazuje zábradlí s bílou mříží a červenými prvky, připomínající strukturu molekuly, což je zároveň i malým vtipem – má částečně odkazovat na vědeckou profesi domácí paní.

Architektky chtěli využít nejen prostor pod schodištěm, ale i ten nad ním, kde navrhli praktickou vyvýšenou postel, která je zároveň opravdu stylovým prvkem. Majitelce se tento koncept okamžitě zalíbil, z čeho měli architektky velkou radost. Do postele se rozhodli zabudovat i několik praktických poliček, které mohou sloužit jako noční stolek či menší knihovna. O realizaci se postaral zkušený truhlář, který do bytu vyhotovil nejen tuto postel, ale i všechny další truhlářské prvky – zábradlí, sedačku s úložným prostorem, knihovnu v obývacím pokoji i vestavěné skříně. Jelikož majitelka bytu se během tvorby návrhu a následné realizace vdala a každým dnem s manželem očekávají přírůstek do rodiny, pokoj, která v současnosti slouží jako pracovna a hosty, se později přemění na dětský pokoj.

Původní koupelna byla přístupná pouze z rodičovské ložnice a nacházela se v ní vana. Díky dispoziční změně a vzniku menší chodby je v současnosti pohodlně přístupná i z druhé pokoje. Jelikož se na vaně netrvalo, rozhodli se ji architektky nahradit praktickým sprchovým koutem, vhodnějším do menšího prostoru. Jediným požadavkem domácí paní bylo modro-bílé ladění koupelny. Proto ji celou nechali obložit mozaikou s kruhovým dekorem, v jehož rámci mezi drobné bílé kroužky šikovní řemeslníci zakomponovali podle návrhu architektek modré kroužky. Díky tomu vznikly zajímavé vzory a jinak bílá koupelna získala na dynamice a nevšednosti. Právě mozaika v koupelně patří spolu s otočeným schodištěm, vestavěnou sedačkou a vyvýšenou postelí k prvkům, které dělají v bytě největší radost i majitelce.

Může vás zajímat