Ve Velké Británii je pití čaje stále součástí každodenního života, není divu, že jeho servírování dotáhli k dokonalosti, který si osvojila prakticky celá západní kultura, nevyjímaje z toho ani středoevropský region.
Správný servis
Servírovat čaj na úrovni znamená podávat ho zásadně v porcelánových šálcích. Na rozdíl od kávových jsou podstatně větší a mělčí. Pokud pijete arabský či turecký čaj a chcete jej nabídnout i svým hostům, měli byste vědět, že ho třeba nalévat z kovové konvice do dekorovaných skleněných sklenic, při nichž se nesmí zapomenout na lžičku.
Ovocné a bylinné čaje se můžete podávat v silnostěnných skleněných šálcích, neměla by při nich chybět konvice a odpovídající počet šálků stejného typu. Druh čaje by si měl host vybírat sám. Doplňkem na stole má být ještě cukřenka s kleštičkami, talířek s plátky citronu bez kůry, mléko a smetana, případně nádoba s medem. Pokud konvice není k dispozici, kapsa s čajem se vloží do šálku a po vyluhování vybere lžičkou.Sypaný čaj se podává ve speciálním hrnku se sítkem a víčkem. Důležité je čaj i správně skladovat. Nejlepší v suchu a temnu. Po otevření obalu by měl být spotřebován do 2 měsíců, pak ztrácí svou chuť.
Příprava čaje
Tak jako u kávy, i při čajovém rituálu hraje důležitou roli teplota vody a čas louhování.Ten závisí na druhu čaje. Černý čaj zaléváme hned po sevření vodou teplou 95ºC, zelený cca od 90 po 60 ° C. Délka louhování černého čaje trvá 3 – 5 minut, zeleného 1 – 4 minuty, bílé a polofermentované se louhují 5 – 7 minut. Voda musí projít bodem varu, ale nevařit a pak se nechá vychladnout na požadovanou teplotu. Při přípravě čaje se nepoužívejte destilovanou nebo minerální vodu. Po sevření trochu odlijte do čajníku a promíchejte tak, aby se prohřály stěny. Čajník, nejvhodnější je keramický, hliněný nebo skelný, byste neměli mýt žádnými saponáty, ale pouze mechanicky a horkou vodou.Sítko na louhování má být nerezové.
Věděli jste, že …?
Tibeťané pijí slaný čaj. Nastrouhané kousky lisovaného čaje nechají povařit a přecezený nálev dochutí máslem a solí. Takto upravený ho přelijí do konvice nad ohništěm.
V Turecku budoucí nevěsty musí před svatbou přesvědčit matku nastávajícího ženicha, že čaj dokážou připravit v duchu tradic.
V Rusku si před pitím oblíbeného zeleného nebo černého čaje nejprve vloží do úst kostku cukru nebo lžičku džemu.