Test elektrických hrnců

0
22

Bez sporáku lze navařit jídla, které chutnají skutečně výborně. Stačí jen, aby výrobce zabudoval ohřev přímo do varné nádoby, a nejednou vznikne pomocník, který dokáže příjemně překvapit. Jednou míchá jídlo během vaření, jindy utlumí tempo, aby bylo maso jemné a šťavnaté.

Co byste měli vědět

1 Bez dozoru

Většina elektrických hrnců vaří bez dozoru a není to žádná náhoda. Jsou navrženy tak, aby si nic nežádalo míchání, nepřipalovalo se a nehořelo. Do hloubky pronikající teplo koná své kouzlo vaření a často nechybí ani automat, který zajistí vypnutí, když přijde ten správný čas. Je to, jako když do trouby vložíte plech s bublanina a víte, že vše se děje bez vás. Stačí ji jen hotovou vytáhnout a potěšit blízké. Stejné je to s vařením v elektrickém hrnci.

2 Ohřev

Elektrické hrnce používají nejrůznější taktiky ohřevu, díky kterým se suroviny připraví jinak než na sporáku. Odlišné tempo, mikroklima a intenzita pronikání tepla do hloubky způsobí, že ke slovu se dostanou i enzymy, které jsou přirozenou součástí masa, mléka i zeleniny. Jednou máte pocit, že maso vyzrálo do plné chuti, jindy cítíte úžasnou odležanosť, jakou se dokáže pyšnit jen třídenní guláš či bigos.

3 Ovládání

Čím méně tlačítek, tím větší komfort při vaření. Není nutné, aby měl elektrický hrnec displej a plejádu knoflíků, díky kterým dokážete nastavit průběh vaření. Příkladem je remoska či pomalý hrnec. Přestože byste na nich marně hledali knoflíky na nastavování, přece dokážou udělat svou práci k plné spokojenosti stolovníků. Někdy se však najdou pomocníci, při kterých se musíte prokousat přes bariéru technologií.

4 Objem

Pokud je vaším favoritem při vaření na sporáku třílitrový hrnec, nemusí to znamenat, že při elektrickém budete mít stejné pocity. Zde se počítá s tím, že vše se vaří v jedné nádobě – hlavní chod i příloha, která k němu patří. I v málo početných domácnosti proto padne vhod, pokud má elektrický hrnec kapacitu navíc. Už po několika týdnech začnete pokrmy kombinovat a budete hledat každý volný kousek na přídavek.

5 Náklady

Vaření v elektrickém hrnci nemusí být dražší než na sporáku a ve většině případů platí pravidlo, že ještě i ušetříte. Pokud jste si dosud mysleli, že jde o nouzovkou na chatu, chalupu, internát či do zahradního domku, měli byste vědět, že věci se mají zcela jinak. Elektrické hrnce mohou zasáhnout do běhu kuchyně natolik, že odsunou sporák z jeho královské pozice na druhé místo. Nestává se to zřídka.

6 Plánování

Zatímco na sporáku měníte jeden hrnec za druhý a překládáte to pánvemi podle potřeby, elektrický hrnec vaše vaření omezuje na jedinou nádobu a jen zřídkakdy si můžete dokoupit další, abyste je mohli střídat. Plánování je proto při přípravě pokrmů rozhodující a nějaký čas vám bude trvat, dokud se s tímto omezením vyrovnáte.Možná si cosi připravíte předem, lze zaměníte dosavadní přílohy za jiné.

Domácí vaření

Postavme na jeden konec kulinářské škály babičku při kachlových kamnech, ve které praskají hořící polena, a na druhý šéfkuchaře, který se spoléhá na moderní technologie konvektomatů. Přestože jde o dva zcela odlišné světy, elektrické hrnce svými schopnostmi pokrývají všechny způsoby vaření na cestě mezi těmito dvěma hranicemi. Ve chvíli, kdy pochopíte, co se děje pod pokličkou varné nádoby, začnete se na známé recepty dívat přes úplně jinou optiku.
Zjistíte, že při dlouhém, pomalém vaření jídel z vepřovice můžete úplně vypustit tuk, protože se z masa uvolní i přesto, že na sporáku se tak nikdy neděje. Upravíte dávkování vody, protože z uzavřené mikroklimatu pára neutíká, a výrazně změníte délku vaření, protože suroviny ukáží v elektrických hrncích své skryté chutě, jemnost či šťavnatost, jaké se při běžném vaření a pečení ztrácejí v nedohlednu. Je to dobrodružství, které si vás zaručeně získá.

Regulace

Mít kontrolu nad teplotou je u sporáku důležité, u elektrických hrncích však existují i takové strategie vaření, při nichž teplotu nenastavujete. Přesto nic nehoří a nepálí se.

Ohřev

Může být v dně, ale i ve věku varné nádoby. Vedle topných spirálách se můžete setkat is netradičním způsobem ohřevu – teplovzdušným i halogenovým.

Mikroklima

Uzavřené nádoby mají pod víkem mikroklima, která výrazně ovlivňuje průběh vaření.Jednou máte garanci zlatavé kůrky, jindy záruku šťavnatosti a jemnosti.

Časovač

Odložený start je stejně praktický jako časovač, který hrnec vypne po uplynutí potřebného času. Vaření tak může probíhat bez dozoru, takže dokud jste mimo domu, oběd se vaří sám.

Nové schopnosti

Elektrické hrnce dokáží více než ty obyčejné. Jedny vědí míchat jídlo při vaření, jiné mixují suroviny po jeho ukončení nebo jsou vybaveny programy, které zvolí správný způsob vaření na pár ťuknutí.

2000