Víte, jaká je ideální teplota pro vaši chladničku?

0
62

Časy, když je ledničkou balkon nebo veranda skončily. Potraviny bude nutné ochránit před vysokými teplotami v chladničce. Pokud v ní udržíte tu správnou teplotu, tak i potraviny vydrží čerstvější a vaše zdraví bude pevnější.

Ideální teplota

Moderní chladničky už dnes nemají jen kolečko pro nastavení intenzity chlazení, ale často i displej, na kterém si navolíte požadovanou teplotu. Není to špatná věc.
Správa potravin a léčiv v USA vydala na základě dlouhodobých pozorování vodítko, že teplota v chladničce by měla být rovna nebo menší než 4 stupně Celsia a co se týče mrazničky, tak zde je nutné sáhnout až do teploty -18 stupňů.
Při těchto parametrech dostávají potraviny dostatek chladu na to, aby vydržely tak čerstvé, jak si to přejete.

Nemáte teploměr? Nevadí

Ne všechny chladničky mají vestavěný teploměr. Chyba to není, ale bylo by chybou teplotu zcela ignorovat.
Je dobré koupit si nebo půjčit teploměr do chladničky, který zvládne i měření teploty v mrazničce. Nemusíte ho používat stále. Stačí pouze zjistit, při jakém stupni chlazení dokážete udržet požadované teploty.
Následně už budete vědět, že potraviny jsou v bezpečí i bez sledování teploměru.

Neotvírejte dveře

Nejhorší co můžete chladničce udělat je, pokud ji otevřete a potom začnete přemýšlet, co si z ní vyberete, nebo na co máte chuť. Protože právě v horkých měsících teplota velmi rychle stoupne. Doslova o několik stupňů za pár vteřin.
To zanemená, že pokud minutu sledujete panorama poliček v chladničce, tak prakticky potraviny vystavujete teplotě okolí. Je to nevhodné, protože se začnou rychle kazit. Potravinám neprospívá ani střídání teploty.
Nemluvě o tom, že chladnička půjde stále na plný výkon a pojídá vám lačně elektrickou energii.

Vše najednou

Při přinesen nákupu je potřebné věci do lednice dávat nárazově. To znamená, že nebudete otevírat chladničku kvůli každé věci. Ideální je všechny věci připravit na jedno místo, otevřít ledničku a najednou je vložit dovnitř.
To platí i opačně, například při vaření. Je lepší si všechny věci potřebné k přípravě jídla vybrat najednou a otevírat chladící box pouze v nutném případě. Platí to i o mrazničce.

Nechte dost prostoru

Mezi jednotlivými potravinami nechávejte dostatek prostoru. Tolik, aby mezi nimi mohl proudit vzduch. Protože pokud jsou na sobě, nebo máte příliš plnou ledničku, tak se chladný vzduch nemůže dostat všude.
To logicky znamená, že jednotlivé části potravin začnou podléhat zkáze.