Bydlení na venkově

0
33

Adresu první společné domácnosti si manželé neplánovali. Hledali bydlení ve městě a skončili na venkově. Získala si je nabídka, o jaké ani nesnili.

Než se doslechli o prodeji bytů za městem, navštívili pár běžných bytů. Tato zkušenost jim však přišla vhod. Urychlila rozhodování nad nabídnutou neobvyklou šancí. Vlastnit jeden ze tří bytů v zrekonstruovaném statku Pálffyovců. Možnost využívat nejen plochu bytu, ale i dvorek s příjemným posezením pod pergolou rozhodla.

Prvotní změny

Na rozdíl od většiny bytů měli majitelé k dispozici až dvě podlaží. Dispoziční řešení však nesplňovalo jejich představy, a tak se pustili do stavebních úprav. V přízemí vytvořili intimnější vstupní prostor předělením kuchyňského koutu a zádveří příčkou.Ta posloužila na osazení vestavěných skříní.

Trendová barevnost

Aplikace tmavošedé barvy na centrální stěně obývací části byla zprvu pouze experiment. Splnila však očekávání majitelky, a tak se zopakovala na větší ploše v intimní zóně patra. K propojení patře přispěla i jednotná podlahová krytina. Tmavě šedý koberec s dlouhým vlasem pokryl plochu celých schodů i podlah prvního patra. Zda se osvědčí po praktické stránce, ukáže jen čas. No i tak se stal již nyní oblíbencem domácích pánů.

Koupelnový komfort

Rozložení bytu na dvou podlažích nenutilo majitelů řešit kompromis se sprchovým koutem a vanou. Do koupelny v přízemí se sprchovým koutem umístili pračku a toaletu, která je určena i pro hosty. Málokdo z nich však tuší, že přímo za boční posuvnou stěnou se nachází vchod do podzemí domu. V sníženém sklepním prostoru je ukrytý kotel.

 Původní řešení nadzemního podlaží se dvěma úzkými místnostmi nebylo vyhovující. Z jedné z nich se vcházelo do zbytečně velkého šatníku. Domácí se ho rozhodli spojit  sousední koupelnou. Získali tak rozměr ložnice, jaký si představovali . Koupelna se přesunula do nejmenší místnosti.

Bez architekta

Nový prostor byl pro naše hostitelů výzvou k uskutečnění vlastních představ. Inspiraci získali z časopisů i od stavebního dozoru, který jim poskytl několik zajímavých tipů.Neváhali ani přiložit ruku k dílu. Na dokonalý estetický zážitek využili nejen textilie.Tapetami doladili i některé nábytkové povrchy. Své představy o kuchyni svěřili do rukou již osvědčené firmě, která opakovaně potvrdila své kvality. Zařízení interiéru je moderní a zároveň nadčasové. Jednoduché linie a barevnost nemají šanci zevšednět.

V koupelně na patře si majitelé dopřáli i relax ve vaně. Ta však není předmět, který upoutá pozornost návštěvníků. Jednoznačný favorit je skleněné umyvadlo pozoruhodného tvaru. Přestože interiér bytu působí již zaběhnutým dojmem, čas ukáže, jaké technické vylepšení něj ještě čekají. V budoucnu možná přibude klimatizace v podkroví či zatím nepotřebná myčka. Nyní se však celá domácnost soustředila na důležitější událost. Příchod nového člena rodiny.

m5