Vařit s čerstvými bylinkami je sexy a také zdravé.Často totiž bylinkami zajímavě doplníme chuť jídla a můžeme omezit sůl, aniž jsme vařili „nemocničně“. Jaké bylinky se vyplatí pěstovat na okně?
Kromě tradičního petržele, pažitky a bazalky je třeba ohlédnout za novými chutěmi, jako například:
Bobkový list
Je to trvalka, která není náročná na pěstování, i ji postavíte do okna, které je orientované na západ nebo východ a dopřejete její místa. Bobkový list totiž potřebuje proudění vzduchu (ne průvan), aby prosperoval.
Anýz
Správné bedrník nebo Pimpinella anisum. Jde o bylinku, která není náročná na světlo, ale potřebuje stabilní teplotu, jinak nebude stát za mnoho.
Oregano
Podobně jako petržel, tato bylinka potřebuje slunce a teplo. Ideálně se jí tedy bude dařit v kuchyni, jejíž okno se nachází na jih
Rozmarýn
V kuchyni ho oceníte nejen k masu nebo pečenou bramborou, ale hlavně proto, že krásně provoní kuchyň. Je prý i dobrým signalizátorem blízké svatby – když rozkvete, třeba chystat šaty!
Šalvěj
V zahradě zpravidla jde o dost expanzivní rostlinu.Aby se jí dařilo na kuchyňském okně, potřebuje slunce a pomálu zalévání.
Estragon
Nebo pelyněk estragon se pěstuje ve dvou odrůdách – francouzské a ruské. První má jemnější chuť, druhá je zase odolnější, čili si stačí vybrat.
Estragon se hodí do mastnějších jídel, protože usnadní jejich trávení a je vhodný i pro diabetiky na regulaci hladiny cukru.
Kdysi se o něm tvrdilo, že dokáže zahnat draka. Testovat tuto pověru ve chvíli, kdy se v kuchyni objeví dračice, ale rozhodně nedoporučujeme.
Tymián
Bylinka se podobá mateřídoušce a má i podobné účinky. Dobře působí na dýchací cesty nebo různé infekce.
Lze jej uvázat spolu s dalšími bylinkami do tzv. Bouquet garni , vázanky bylinek, kterou vhodíme do polévky nebo omáčky, aby provoněly jídlo.
Vázanka nejčastěji tvoří tymián s bobkovým listem a petrželkou, ale lze ji obohatit io rozmarýn, estragon, bazalku … prostě ledajaké bylinky, které právě máme po ruce.