Cibulová polévka se sýrovou bagetou

0
43

Potřebujeme:

  • 40 g másla
  • 2 až 3 cibule
  • 1 PL krystalového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 PL koňaku
  • 1, 2 l silného hovězího vývaru
  • 1 bagetu nebo toustový chléb
  • 1 PL olivového oleje
  • 150 g nastrouhaného sýra (eidam)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. 1.Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké plátky. Máslo rozpustíme v hrnci, nakrájenou cibuli chvíli osmahneme a vsypeme cukr. Na středním ohni za občasného míchání smažíme asi 30 minut, dokud cibule jemně nezkaramelizuje.
  2. 2.K cibuli přisypeme lžíci mouky a dobře promícháme. Přilijeme víno, koňak a po důkladném promíchání vlijeme teplý vývar. Na mírném ohni povaříme 10 minut. Dochutíme solí a pepřem.
  3. 3.Bagetu nakrájíme na tenčí plátky, z obou stran potřeme olivovým olejem, navrchu posypeme sýrem a při teplotě 190 ° C krátce zapečeme ve vyhřáté troubě, dokud se na sýru nevytvoří zlatavá kůrka.
  4. 4.Polévku rozdělíme do misek nebo talířů a podáváme se sýrovou bagetou. Můžeme posypat sekanou petrželkou.
  5. 5.Náš tip: Jednotlivé porce polévky můžete nalít do ohnivzdorných misek. Navrch položte plátek bagety posypaný sýrem a zapékejte v troubě, dokud se sýr nerozpustí.