Jak se peče v parní troubě – funkce a vaření v páře

0
240
Reklama

Elektrické spotřebiče jsou neodmyslitelnými pomocníky v našich domácnostech. A pokud nám pomáhají navíc k tomu, abychom žili zdravě, jsou pomocníky k nezaplacení. Parní trouby jsou právě takovými potřebnými pomocníky, kteří se stále častěji objevují v našich domácnostech. Mají několik funkcí, dá s v nich připravit několik druhů pokrmů zároveň a my můžeme čas jindy strávený vařením věnovat třeba dětem anebo čtení knih.

Proč si pořídit troubu

Mezi nejprodávanější spotřebiče současné doby patří právě parní trouby. A není to jen z jednoho důvodu. V parní troubě připravíte lahodné pokrmy bez použití tuku, navíc si jídla zachovají svou přirozenou vůni a chuť a není třeba je ani moc solit. To znamená, že v parní troubě se peče zdravě. A také ekonomicky. Parní trouby spotřebují při práci mnohem méně elektrické energie a navíc se jedná o nejšetrnější tepelnou úpravu jídel.

Nejdůležitější funkce parní trouby

• Vaření v páře a Eco vaření v páře – používá se na vaření a opětovný ohřev hotových jídel
• Funkce: horká pára – Interval – režim pro dušení a opětovný ohřev pokrmů
• Funkce: horká pára – Interval plus – režim pro přípravu objemnějších masitých pokrmů a také pro jejich opětovné přihřátí
• Pravý horký vzduch a horký vzduch s párou – pečení na sucho a grilování ryb, zeleniny a veškerých druhů masa

Kteří výrobci na náš trh dodávají parní trouby

Na našem současném trhu najdeme parní trouby hned od několika renomovaných výrobců, jako jsou například Bosh, Electrolux, Fagor, Miele, Siemens a Whirlpool.
Existují také multifunkční parní trouby, které disponují několika parními funkcemi naráz a pracují až o třetinu úsporněji, než klasické modely v energetických třídách A.

Jak připravovat pokrmy v parní troubě

V multifunkčních parních troubách není problém s kontrolou pokrmů. Jejich ovládací systém je elektronický, a tudíž je možné si na nich nastavit vždy odpovídající funkci a také čas a teplotu.
Při pečení masa se nemusíte řídit pouze nastaveným časem, navíc máte k dispozici teplotní sondu. Ta má za úkol zjistit teplotu uvnitř pečeně.
Pečete-li jiné druhy pokrmů, než masité, sonda se nepoužívá. Zde probíhá orientace podle nastaveného času v daném režimu.
Při pečení je dobré nechat uniknout páru otevřením dvířek a až následně pokrm zkontrolovat, aby vám pára nezpůsobila zranění.

Jak pečovat o parní troubu

Parní trouby mají mnoho předností a mezi nimi je i to, že se nezanášejí nečistotami tak, jako klasické trouby. Pokud na nich přece jen nějaké zbytky pokrmů, či jiné znečištění ulpí, postačí obvykle k omytí vnitřku trouby horká voda a tekutý čisticí přípravek.
Vnitřní skleněnou desku je dobré omýt 1x týdně teplou vodou s přídavkem saponátu. Dá se obvykle umýt i v myčce. Jednotlivé rošty, na které občas ukápne nějaká ta šťáva, namočte do dřezu s vodou a nechejte je chvíli ponořené. Pokud se objeví nějaká vrstva, která je znakem dlouhodobého nánosu, můžete na její odstranění použít pískový čisticí prostředek. Jednoduché očištění vnitřku parní trouby se dá provést tak, že se dovnitř vloží miska s vodou, kterou je třeba asi 20 minut ohřívat, dokud se nevypaří veškerá mastnota a nečistoty.

Reklama