Jak si vybrat správný sporák nebo kombinaci varné desky s troubou

0
5
Reklama

V rukou správné hospodyňky přeměňují přípravu jídla na hobby, mají velký podíl na energetické úspoře nebo, naopak, plýtvání. Jak si vybrat správný sporák nebo efektivní kombinaci varné desky s troubou?

Nabídka spotřebičů na vaření a pečení je široká nejen z hlediska různých vlastností a materiálů, ale také z hlediska samotného typu spotřebiče. Prvním krokem při rozhodování je, zda zvolit volně stojící nebo vestavěný model. Toto rozhodnutí je víceméně otázkou prostoru a vkusu. Při klasických kuchyních nebo výměně kus za kus – sporák za sporák – máte volbu jasnou. Moderní kuchyně inklinují spíše k zabudovaným troubám a varným deskám umístěným zvlášť, což nabízí širší možnosti při výběru nejvhodnější kombinace.

Druhým krokem při samostatných troubách je zaměřit se na funkce a parametry výrobků. Pokud pečete jen občas, stačí vám základní funkce. V případě větší rodiny se vyplatí myslet na objem vnitřního prostoru (od kompaktních 44 l po extra objemné 78 l), jakož i na dětské pojistky a dostatečně izolované sklo dvířek.

Za zvážení stojí i funkce horkého vzduchu, se kterou můžete připravovat najednou několik jídel a nemusíte se bát, že se chutě a vůně promíchají. Pro kulinářské labužníky jsou určeny "inteligentní" trouby s programovatelnými funkcemi. Zaneprázdněno hospodyňky ocení systémy čištění (pyrolýza, EcoClean) zda funkce jako odložený start nebo tepelná sonda, což troubu automaticky vypne. Do menších prostor jsou vhodné kompaktní trouby nebo trouby s mikrovlnami, které plní funkce dvou spotřebičů v jednom. Zdravě žijící lidé ocení parní modely.

Sklokeramika nebo indukce? Obě pohání elektrická energie, avšak rozdíl je v její nasměrování. Sklokeramická deska příliš mnoho tepla vypouští do okolí, zatímco indukční energii soustřeďuje pouze do hrnce. Indukce má navíc výhodu okamžité změny teploty, při sklokeramice musíte čekat, až vychladne. Pokud se však řídíte cenou, tam je indukce o několik příček výš.

Reklama