Co musíte udělat v zahradě v březnu

0
62

Po zimě se začíná zahrada pomalu probouzet, a to je ten nejvyšší čas začít s jarními pracemi. Březen a duben je období, kdy vysazujeme stromy a keře, sázíme zeleninu, bylinky i květiny, hnojíme, prořezáváme a odstraňujeme plevel. Sezóna klepe na dveře, tak se dejme do práce.

Čím začít? Nejprve zjistěte, zda zima nenapáchala velké škody. Zlomené větve, vyvrácené obrubníky kvůli příliš vlhké půdě nebo zmrzlé ovocné keře třeba odstranit a zahradu vyčistit. Od března můžete začít s výsadbou vždy zelených trvalek. Nízké trvalky sázíme na vzdálenost 20 až 25 cm, středně velké na 30 až 40 cm a vysoké na 40 až 60 cm.

Péče potřebuje i trávník. „Pokud nepřestane mrznout, neměli bychom po trávníku zbytečně šlapat. Jakmile teploty vystoupí nad nulu, vyčistíme ho a připravíme k vertikutaci. Ta slouží k provzdušnění silné vrstvy mechu, plevele a posekané trávy, která zůstala v trávníku po zimě a brání průniku vzduchu a vody do půdy. Pokud trávník dostatečně neprevzdušníme, hrozí jeho udušení, „radí produktový specialista společnosti Gardena Bohdan Drobný. Jak dodal, při vertikutaci třeba dodržet několik zásad. Především je třeba, abyste vertikutátor používali pouze na trávu, která je již dostatečně zakořeněná . trávník musí být alespoň 2 až 3 roky starý, jinak ho během prořezávání vytrháte a způsobíte tak více škody než užitku. Před samotnou vertikutací se doporučuje trávník posekat. Prořezávání se musí provádět v patřičné hloubce, aby bylo dostatečně účinné. Při běžné trávě je vhodné vertikutátor do hloubky cca 3 milimetry, pokud je trávník starší a méně upravován, hloubku vertikutace zdvojnásobte.

Na jaře vysazujeme i ovocné stromy. Pro broskve a meruňky je jarní termín výsadby přímo ideální. Koncem března se vysazují také okrasné opadavé listnáče, ořechy i sazenice révy. V dubnu je vhodný čas na výsadbu bříz, jehličnanů a ostatních stálezelených dřevin.

Zapomenout bychom neměli ani na výsev zeleniny. Začátkem března můžeme začít výsev rané zeleniny v pařeništích a ve fóliovnících. Když budou příznivé podmínky, je možné do nich nasázet předpěstovaný mladý salát. Choulostivější druhy zeleniny jako například okurky, květák či rajčata je nutné nejprve prosadit do květináče.

robudit třeba i květinové záhony. Půdu pořádně prokypříme. S teplými dny se začíná objevovat i první plevel. Důkladně ji vyplejeme, aby se nestihla rozmnožit. Země uhladíme a můžeme vysazovat trvalky a letničky, kterým slabý jarní mráz neuškodí. Pokud je venku už teplo, zasadit můžeme i růže.

Březen

Ovocná zahrada

  • Výsadba teplomilných druhů – broskev, meruňka, mandle, ořech, vinná réva.

Při výsadbě je důležité:

  • dodržet hloubku výsadby, tak jak byly vysázeny v ovocné školce, kořenový krček má být 5 až 8 cm nad úrovní půdy
  • při tvaru štíhlé vřeteno při jabloních na kmínku M 9 sázíme tak, aby místo očkování bylo 15 až 18 cm nad zemí
  • vykopat dostatečně velkou a hlubokou jámu
  • pro nízké tvary 40 × 40 × 40 cm (na vegetativních podnožích)
  • pro vysoké tvary 70 × 70 × 80 cm (na generativních podnožích)
  • správně rozmístit kořeny ve vykopané jámě

Vlastní vysazování:

  • při kopání jámy odložíme zvlášť vrchní, kvalitnější ornici
  • do středu jámy zatlučeme kolík, tak aby sahal do korunky stromečku
  • ostrými nůžkami přiměřeně zkrátíme kořeny na 25 až 30 cm
  • poškozené kořeny zkrátíme po zdravou část
  • stromeček opatrně vložíme do jámy a přihrneme půdou
  • ke kořenům přihodíme kvalitnější ornici, přidáme i kompost
  • stromečkem volně potřásáme, aby se půda dostala i mezi kořeny
  • kolem stromku zpevníme půdu mírným ušlapán
  • vydatně polijeme, vodu necháme vsáknout do půdy
  • přihrneme sypkou půdu do tvaru mísy – bude sloužit na další zálivku
  • po ulehnutí půdy stromeček volně přivážeme do tvaru (osmičky)

Dokončení zimního resp. jarního řezu ovocných dřevin

  • Dodržujeme hlavní zásady řezu:
  • hluboký (krátký řez) – zkrácení výhonků asi o 2/3 – vyvoláme intenzivní růst
  • mělký (dlouhý řez) – zkrácení výhonků asi o 1/3 – vyvoláme pomalejší růst
  • střední – zkrácení výhonků asi o 1/2 – použije se v období plné rodivosti ovocných stromů
  • úprava korunky mladých stromků vysazených loni na podzim a během letošního jara do žádaného tvaru
  • dokončení řezu révy, oprava vedení, napínání drátů

Další práce

  • vyčistit maliny, odstranit porozeny, 2-leté, namrzlé, suché, poškozené výhonky
  • přihnojit jahody, vinice, ovocné stromy
  • ošetřit poškozené stromy a keře (pukliny od mrazů, pokousání zvěří)
  • odhrnout nakopcovanú půdu, kypřit povrch půdy
  • odstranění starých, nemocných stromů a keřů
  • chemická ochrana proti houbovým chorobám
  • kontrola a větrání ve skladech ovoce
  • přeštěpování roubování ovocných stromů v pořadí – nejprve peckoviny, pak jádroviny

Okrasná zahrada

Ošetření záhonů a trávníku

  • odstranění chvojí ze záhonů trvalek
  • vyčištění záhonů trvalek, cibulovin
  • příprava záhonů, okenních truhlíků na výsevy a výsadbu květin
  • shrabaným trávníku, koncem měsíce posečení trávníku, přihnojení

Ošetření skalky

  • odstranit chvojí, listí
  • odstranit nemocné, poškozené, vyhynuly rostliny
  • přitlačit mrazem uvolněné rostliny
  • příliš rozrostlé rostliny zredukovat
  • upevnit kameny ve skalce

Odhrnutím nakopcovaných růží

  • nakopcovanú půdu odhrnovat opatrně, aby se nepoškodily pupeny, případně mladé výhonky
  • místo očkování má zůstat přikryté půdou

Řez růží

  • odstranit suché, poškozené, staré a slabé výhonky
  • na keříkových ponechat 2 až 3 pupeny
  • bujněji rostoucí řezat na 5 až 8 pupenů
  • popínavé růže řezat mírně, dlouhé výhonky ponechat, řezat jen boční
  • zkracujeme na poupě směřující ven z korunky

Další práce

  • přihnojení růží, trávníku, jehličnanů a stálezelených dřevin
  • prosvětlení okrasných keřů, stromů
  • řez živých plotů
  • vyčištění dlažby, spár mezi dlaždicemi, upevnění dlaždic
  • důkladně zavlažování stálezelených listnáčů a jehličnanů
  • kypření půdy, odstraňování plevele ze záhonů a skalky
  • přesazování pokojových květin, přesun na teplejší a světlé místo

Zeleninová zahrada

Příprava zeleninových sazenic

  • předpěstování sazenice trvá přibližně 4 až 6 týdnů
  • vyséváme teplomilnou plodovou zeleninu
  • nejvhodnější je klimatizovaný skleník, pařeniště, fóliovník
  • v bytě je možné využít i místo nad radiátorem
  • vyséváme do bedniček, misek

Postup při výsevu a výsadbě

  • připravit si bedničky, mělké misky, na výsev a substrát pro výsevy
  • povrch urovnat a mírně zpevnit
  • vysévat řídce, rovnoměrně na povrch substrátu
  • zasypat, jemně zavlažit, možná přikrýt fólií – udržuje teplo, vlhkost
  • po vzejití semen fólii odstraníme, aby měli rostlinky dostatek světla

ošetřování výsevů

  • platí zásada, čím slabší světlo, tím nižší teplota a naopak
  • rozsazování – Pokírování ve stádiu děložních lístků, aby měli rostlinky dostatek světla a nevytahovaly se
  • podobný výsledek lze dosáhnout i jednocením porostu
  • otužování – přenesení na chladnější místo např. do světlé chodby, na zasklený balkon a podobně
  • podle povětrnostních podmínek připravit prostory na výsadbu – pařeniště, skleník, fóliovník, venkovní záhony

Na zakořeňování sazenic – lze použít:

  • květináče s průměrem 5 až 8 cm
  • rašelinové zakoreňovače – obsahují rašelinu, papírenskou celulózu a živiny, po výsadbě se v půdě rozloží
  • tvarované plastové fólie, mají několikaletou životnost, nevýhodou je, že neumožňují kořínkům prorůstat do boku a neodtéká z nich voda
  • balíčkování sazenic do vhodného substrátu

Vlastnosti sazenice vhodné na výsadbu

  • musí být zdravá, silná, rovnoměrně vyvinutá
  • rovná lodyha, ne vytažena, bez příznaků vadnutí
  • výška od kořenového krček po konec listů má být 12 až 15 cm
  • počet listů: zelí 4 až 7, rajče 5 až 8, tykvovité 3 až 5, celer 4 až 6, salát 4 až 5

Další práce

  • přirychlování natě petržele, celeru, pažitky, cibulky, řeřichy
  • výsevy ředkvičky, hrachu, petržele, mrkve, pastináku, špenátu na záhony
  • výsadba cibulky, jarního česneku
  • přihnojení, kypření, závlaha – podle potřeby
  • odstraňování plevele, kypření půdy
  • kontrola a větrání ve skladech zeleniny
  • sběr cibulky, česneku, růžičkové kapusty