Zdravé stromy a štědrá úroda

0
3

Prořez stromů je důležitou součástí péče o zdraví rostlin a kvalitu pozdější úrody.Bez něj by větvemi zatíženému stromu chybělo světlo. Starší stromy díky prořezu omládne, získají tvar a odstraní se zárodky nemocí. Energie uschovaná během zimy se po prořízne koncentruje do menšího množství poupat, což zvyšuje kvalitu úrody.

Při prořezávání je důležitý nejen způsob, ale i správné načasování. Začít by se mělo po skončení největších mrazů. Začít bychom měli s odrůdami, které jsou proti mrazům nejodolnější. V době prořezu by neměla teplota klesnout pod minus 8 ° C, aby čerstvé řezné rány nezamrzly.

Existuje několik druhů řezů. U mladých stromů od 2 do 5 let po výsadbě provádíme tzv. výchovný řez. Ten zkracuje hlavní výhon a přírůstky hlavních a postranních větví. Jde o zajištění správného poměru mezi kořenovou a nadzemní soustavou. „Udržovací řez je určen pro zralé stromy, které jsou ve fázi plné plodnosti. Odstraníme ním nevhodné výhonky a větve, čímž podpoříme úrodu a fyziologickou vyrovnanost ovocného stromu. Zmlazovací řez je vhodný pro staré stromy, které již přestaly plodit a potřebují povzbudit. Ořezáváme poškozené, přehuštěné větve, abychom vrátili stromem vitalitu a prodloužili jejich životnost, „radí produktový specialista společnosti Gardena.

Větve, které nesou ovoce, jsou zpravidla šikmé, a proto si na prořez vybíráme větve rostoucí směrem nahoru. „Tyto sestřihneme v místě rozvětvení, hned za větveným kroužkem. Totéž uděláme i s výhonky, které se kříží a rostou směrem dolů. Dále se zbavíme nemocných a poškozených větví. Důležité je, aby řezné rány větší než 3 cm byly ošetřeny speciálním stromovým balzámem. Jinak hrozí napadení chorobami, „říká. Na prořez bychom si měli vybírat pouze ostré nástroje. Na malé výhonky stačí klasické jednoruční nůžky, na silnější větve třeba zahradní pilku nebo nůžky s prodlouženou rukojetí. „Důležité je také dbát na to, aby řezné nástroje byly vždy čisté. V opačném případě by se do stromu snadno zanesla infekce.