Navštivte s námi stylových 30m2 bydlení v Budapešti

0
30

Jediná místnost v malém bytě je opticky, materiálově a výškově rozdělena na spaní a kuchyň. Přesto se zde budete cítit dobře díky pocitu volného prostoru.

Zařídit třicet čtverečních metrů tak, aby na nich vznikl plnohodnotný prostor k bydlení, není jednoduché. Apartmán v Budapešti, který chtěl majitel přeměnit na pronajímání a krátkodobé přebývání turistů, navrhla skupina mladých designérů Position Collective.

Postel, prostorné odkládací prostory, sociální zařízení a také dostatek světla – to je vše, co potřebuje dvojice cestovatele na pohodlný pobyt. Jelikož se samotným prostorem se velmi čarovat nedalo, protože stěna mezi koupelnou a pokojem je nosná, designéři se více soustředili na vnitřní zařízení a vybavení bytu.

Multifunkční a variabilní

Celý byt je dispozičně uspořádán do dvou místností – malého hygienického jádra a hlavní obytné místnosti. Tu bytoví architekti v maximální možné míře otevřely a odlehčili. V bytě nevidět jedinou skříň, nahrazuje ji multifunkční odkládací prostor šikovně skrytý do schodů a do boční stěny vyvýšeného pódia, které je zároveň místem na spaní. Úzkému šatníku na chodbě podává pomocnou ruku jednoduše přístupný věšák v podobě kovové tyče se zavěšenými ramínky a s policí.

Pódium a na něj přímo navazující kuchyňskou linku spojuje dřevěná stěna. Symbolicky je odděluje jen námořnická síť. Přestože je na kuchyni vyčleněna menší část místnosti, je v ní vše potřebné. I minimalistická koupelna obsahuje vše, co je třeba – sprchový kout, WC, umyvadlo a police na odkládání. Bílá barevnost pomáhá opticky rozšířit prostor. Optimistické světlo z balkonového okna bez závěsů čerpá nejen jídelní část, ale i koupelna přes velkou průsvitnou no neprůhlednou skleněnou stěnu.

V hlavní roli překližka

Středem celého bytu je zajímavě řešené vyvýšené pódium postavené z překližky, která sem vnáší přirozený nádech a punc moderní elegance. Rovněž je z překližky kreativní stěnový systém s různě nastavitelnými policemi, které se dají měnit podle potřeby. Police drží na kolících, které lze umístit do libovolného otvoru ve zdi – je jich tam skutečně dost.

Otevřené police v kuchyňské části doplňuje bílá kuchyňská linka a oválný stůl, které spolu se světlým dřevem překližky podporují světlost a vzdušnost celého prostoru. Byt pro mladé cestovatele je zařízen vkusně a překvapivě nebyl na to potřebný ani vysoký rozpočet.