Zdravé, chutné a oblíbené! Pěstujte meruňky. Máme pro vás tipy na chutné odrůdy.
Odrůdy
Základem kvalitní a stabilní úrody jsou odrůdy. Při jejich výběru přihlížejte na termín zrání, odolnost proti chorobám, mrazem a na jiné znaky a vlastnosti. Samozřejmě, zaměřte se na vhodný výběr odrůd na odpovídajících podnožích.
Na přímou konzumaci jsou vhodné tyto odrůdy: Veselka, Veharda, Velbora, Vesprima, Vestar, Barbora, Bergeron, Goldrich, Pincot, Orangered a Hargrand.
Vhodné podmínky
Na dobrou rodivosť a zdravotní stav stromů ovlivňují i stanovištní podmínky. Meruňka upřednostňuje propustnou půdu s pH 6,5 až 7,2. Výsadbě sazenic věnujte maximální pozornost.
Stromy zásobte organickými nebo průmyslovými hnojivy. Nezapomínejte ani na doplňkovou závlahu.
Zachycovat ve správný čas
Kvalita plodů meruněk závisí na správného termínu sklizně. Ten nesmí být ani předčasný, aby nebylo ovoce tvrdé, ani zpožděný, protože přezrálé ovoce je vhodné pouze pro výrobu povidel či džemu.
Ideální je postupný sběr plodů dle potřeby. Plody pokládejte opatrně do košíku a co nejdříve je uložte do chladného sklepa, v menším množství do chladničky.
Tvrdší meruňky jsou vhodné na zavařování nebo uskladnění v mrazničce na 8 až 10 měsíců. V zimním období z nich můžete upéct chutný koláč.