Je šťavnatá, plná vitamínů a má neopakovatelnou chuť. Víte, co udělat, aby se rebarboře dařilo i ve vaší zahradě?
1. Výběr místa
Je to vytrvalá zelenina, která bude na jednom místě růst minimálně deset let. Proto si dobře promyslete, který kousek ze své zahrady její vymezíte a počítejte s plochou asi 1,5 x 1,5 m. Jako většina druhů zeleniny, i rebarbora vyžaduje slunné místo, případně polostín. Jelikož nevymrzá, můžete ji bez obav pěstovat v kterékoli části Slovenska. Rozdíl je jen ten, že v teplejších oblastech se úrody dočkáte dříve. Pozor však na hladinu podzemní vody, reveň je na ni velmi citlivá.
2. Příprava před výsadbou
Než začnete s vysazováním, věnujte přípravám dostatek pozornosti. Půdu prokypřete do hloubky minimálně 60 cm a postarejte se io živiny. Nejvhodnější je zapracovat do půdy vyzrálý chlévský hnůj nebo kompost. Minerální hnojiva se při výsadbě a ani v prvním roce pěstování nedoporučují. Rebarbora potřebuje neutrální nebo mírně kyselou půdní reakci, proto je dobré kyselou půdu vyvápniť. Ideální je, pokud se záhon připraví na podzim a vysazuje se až na jaře.
3. Osivo versus sadbu
V obchodech prodávají osivo a také sadbu – oddělené části z trsu. Vypěstovat si sazenic z osiva trvá asi rok, dokud ji můžete vysadit na záhon. Sadbu je možná trošku dražší, ale úrody se dočkáte o jednu sezónu dříve. Při jeho koupi zkontrolujte, zda má alespoň jeden vegetační vrchol, mladé kořínky a zaschlou řeznou ránu, která nejeví známky hniloby. Do výsadby se můžete pustit na konci března nebo v první polovině dubna.
4. Zalévání
Rebarbora je náročná na vláhu. Zejména první rok po výsadbě ji pravidelně zavlažujte. Na půdu okolo rostliny použijte nastýlku. Nejenže tak snížíte potřebu zavlažování, ale také potlačíte růst plevelů a ochráníte půdu před znehodnocením. V následujících letech postačí zálivka v čase déle trvajícího sucha a letních veder.
5. Výživa a hnojení
Druhý rok po výsadbě můžete do zálivky přidat minerální hnojivo. Na výživu je náročná zejména v době intenzivního růstu, kdy ji můžete polít hnojivé zálivkou i dvakrát do měsíce. Naposledy ji pohnojte v polovině srpna.
6. Přezimování
První rok po výsadbě je reveň ještě náchylná na vymrzání, proto ji na podzim přikryjte slámou, chvojím, suchým listím nebo přihrňte ke kořenům kompost. Na jaře nezapomeňte ochranu včas odstranit. V následujících letech již zimní ochrana nebude nutná.
7. Sběr
Pochutnávat si na rebarboře můžete až v druhém roce a to jen na několika stopkách. Dozrálé stopky rebarbory poznáte podle zcela vzrostlých a rozložených listů. Pokud dorostly do takového stádia, nemilosrdně jejich vylomte těsně u kořene. Kdyby jste je odřízli nožem, zbytky těsně u kořene mohou začít hnít. V následujících letech zachycovat listové stopky podle potřeby. Během jednoho sběru nevylámte nikdy více než jednu třetinu z nich, protože rostliny najednou ztratí příliš mnoho energie. Tradičně se rebarbora sklízí do Jana (24. 6.), aby v létě a na podzim mohla uložit dostatek zásobních látek na růst v příštím roce. Dalším důvodem je, že během růstu vzrůstá obsah těžko stravitelné kyseliny šťavelové.
UPOZORNĚNÍ:
Nikdy nejezte listy a kořeny rebarbory. Tyto části obsahují vysokou koncentraci kyseliny šťavelové, která je pro člověka nebezpečná.