Pěstujte zdravou a chutnou jostu

0
18

Snaha vyšlechtit nový druh ovoce, trvala dlouhých 40 let. Nakonec se však podařilo a vznikla josta – kříženec černého rybízu a angreštu. Úsilí se velmi vyplatilo, protože josta v sobě ukrývá nejlepší vlastnosti angreštu i rybíz.

Josta vytváří poměrně velké a bujně rostoucí keře s bohatým kořenovým systémem. Výhonky však nemají ostny a přinášejí úrodu černých bobulí ve velikosti bubúľ angreštu. Jejich chuť je specifická a opravdu v sobě spojuje chuť a aroma angreštu i černého rybízu.

Dobře zakořeněn keř vám umí přinést bohatou úrodu – až 10 kg. Dozrálé plody neopadávají a po sklizni je můžete v chladu skladovat až po dobu 1 týdne.

Pěstování

Josta není náročná na půdu, ale oblibě slunné stanoviště. Kromě nenáročnosti je výborně odolná vůči škůdcům a nemocem, které často trápí rybíz či angrešt. V podstatě je její pěstování bezproblémové a dařit se jí bude také ve velké nádobě. Nicméně opravdu velké nádobě, jelikož keř se umí pořádně rozrůst.
Nic nezkazíte, pokud ji jednou za čas přihnojíte dobře vyzrálým kompostem, který jí dodá potřebné živiny. Ideální období na její vysazování je na podzim.

Zpracování

Plody josty si nejlépe vychutnáte čerstvé, ale jsou také vhodné i na mrazení. Nebojte se, nezdědili nepříjemnou chuť černého rybízu, která mnoha lidí odrazuje. Připravíte z ní vynikající džemy, šťávy či sirupy.

Josta pro zdraví 

Plody jsou bohaté na vitamin C, A, B a dokonce i málo známý vitamín P, který posiluje cévní stěny. Konzumace Jošt přispívá k posílení imunitního systému, ke zlepšení krevního obrazu či pročištění trávicí soustavy i krvi. Podporuje trávení a je také močopudná a potopudná.