S french press získáte plnou chuť kávy poměrně jednoduše

0
0

Co je to french press?

Válcová nádoba s víkem a pístem, na kterém je filtr (sítko). Pochází, jak již název napovídá, z Francie, kde ji začali používat asi v polovině 19. století. Dnes jsou v nabídce většinou skleněné a kovové french pressy s různou velikostí.

Zároveň se takto označuje způsob přípravy, jehož výhodou je jednoduchost a poměrně plná chuť nápoje. Ale hlavně: na rozdíl od "slovenské zalévané" víte při french pressu regulovat čas louhování a tím i chuť kávy, a mezi zuby se vám určitě nedostane kávová sedlina.

Nahřejte french press i šálky horkou vodou. Vodu vylijte.
Nasypte kávu, středně až hrubě namletou. French press by měl být naplněn do 1/4 až 1/3 (respektive potud, kam sahá sítko pístu po stisknutí) – zkoušejte, jaké množství vám nejvíce vyhovuje.
Kávu zalijte horkou, ale ne vařící vodou. Optimální je teplota kolem 95 ° C. (Zkuste použít vodu, která vám zůstala v rychlovarné konvici z předehřívání na začátku.) Nahoře by měla vzniknout typická "kůrka" – pěna smíšená s umletou kávou.
Asi po 30 sekundách kávu promíchejte, french press zavřete (pístem nehýbejte) a nechte 3 až 4 minuty louhovat. Po vyluhování pomalu zatlačte píst až do krajní polohy. "Pressovanie" by mělo trvat 20 až 30 sekund.
Po zatlačení pístu kávu hned podávejte nebo ji přelijte do jiné nádoby. (Jinak se "prelúhuje" a její chuť se poškodí.) Můžete přidat cukr a mléko podle chuti.

3 dobré rady profesionálního barmana

1 Pro dokonalý výsledek používejte vždy čerstvě namletou kávu.

2 Využijte možnost nechat si kávu umlít speciálně na french press (středně hrubě až hrubě) odborníkem ve své oblíbené pražírně nebo specializované prodejně.

3 Nebojte se vybrat si některou ze široké nabídky plantážním káv a experimentujte. Určitě budete mile překvapeni, jakou širokou paletu chutí vám french press nabídne!