Staráme se správně o keramické nože?

0
5

Keramické nože znamenají pro většinu z nás jakýsi průlom. Jejich tvrdostí se blíží diamantu, v důsledku toho si udržují ostrost mnohem déle než kovové čepele. Snadno s nimi krájíme různé druhy potravin, ovoce a zeleniny a zachováváme všechny vitamíny a potřebné enzymy. Kdo si je už jednou vyzkoušel, ten se je tak snadno nevzdá a používá je v kuchyni neustále.

Aby nám sloužily tak jak mají, měli bychom jim věnovat patřičnou péči. I ostré a odolné keramické nože je nezbytné podle odborníků jednou za tři roky nabrousit. To zvládne určitě každý z nás . Při každodenním používání nožů může po několika letech, při nevhodném používání i po několika týdnech či měsících, dojít k Stupeň čepele, v tom horším případě i k jeho mechanickém poškození.

Jak bylo zmíněno je nezbytností, abychom je minimálně jednou za tři roky pořádně nabrousili. To můžeme buď s pomocí diamantových bruskou nebo je můžeme svěřit profesionálům, kteří se do toho maximálně rozumějí. Při ostření keramických nožíků je vhodné umět používat správnou techniku, abychom tou nesprávnou nepoškodili samotnou čepel nožíku. Musíme také znát potřebný úhel, ve kterém se nůž k brusku přikládá av této poloze přikládat nůž k brusku během celého broušení. Podle nejnovějších zjištění si však více než 90% lidí neumí správně nůž nabrousit, v důsledku toho se mohou lidé zranit nebo poškodit samotný nůž. Je to však i proto, že na trhu najdeme i brusky, které jsou absolutně nevhodné pro keramické nože. Právě proto je výhodné, pokud keramické nože svěříme do rukou profesionálům, kteří už vědí,

O keramické nože se však musíme i my vhodně starat, aby nedošlo k jejich poškození nebo úplnému zničení. Jednou ze zásad keramických nožů je, že bychom je neměli používat na krájení zmrazených výrobků, kostí, či jiných tvrdých potravin. Pokud je přesto budeme využívat pro tento účel, docílíme tím jen to, že nůž se zcela poškodí a nepomůže nám žádný odborník při jeho opravě, protože se to prostě už nebude dát. Opravy nožíku jsou totiž vhodné do dvou až tří milimetrů. Keramické nože jsou vyrobeny z keramických materiálů, jako je oxid hlinitý a oxid zinkovaný. Je druhým nejtvrdším materiálem a nedochází k jeho opotřebení. To je nespornou výhodou těchto nožů. Svou ostrost udržují tyto nože dost dlouho.

Keramické čepele mají kromě často používaným ocelovým čepelím mnoho výhod – nepohlcují chutě a pachy krájených potravin a ovoce, ani zelenina po jejich krájení nezhnědne. Potraviny také po krájení nezískají kovovou pachuť a jídlo si uchová svoji čerstvou chuť, vitamíny, enzymy. To jistě ocení všichni zastánci zdravého životního stylu a výživy.