Jak ušetřit výběrem a používáním správného spotřebiče

0
3
Reklama

Při výběru chladničky či mrazničky, které se na spotřebě elektřiny podílejí velkou měrou, je třeba zvolit správný typ, který svým objemem vyhovuje potřebám domácnosti.

  1. Při výběru chladničky či mrazničky, které se na spotřebě elektřiny podílejí velkou měrou, je třeba zvolit správný typ, který svým objemem vyhovuje potřebám domácnosti. „Příliš velké a kapacitně nevyužité spotřebiče způsobují zbytečné energetické ztráty,“ uvádí Vladimír Sušil z KASA.cz. Chladnička by také neměla stát v blízkosti sporáku nebo topného tělesa. Čím vyšší je teplota okolí, tím vyšší je spotřeba energie na to, aby se uvnitř udržela požadovaná teplota. Výrazný vliv na celkovou spotřebu elektřiny má i časté otevírání lednice. Pokud nemáte chladničku a mrazničku s automatickým odmrazováním, pravidelně odstraňujte námrazu z výparníku. Námraza výparník tepelně izoluje a snižuje chladící výkon.
  2. Energeticky náročné jsou i moderní sklokeramické varné desky. V novostavbách jsou většinou jedinou alternativou spotřebiče na vaření. „Výhodnější alternativou je indukční sklokeramická deska,“ říká Vladimír Sušil
  3. Ušetřit se dá i díky správným návykům při vaření a pečení. Čtyřikrát méně energie spotřebujete při vaření s pokličkou. Na vaření tak třeba používat nádoby s celou plochou přiléhající k topné ploše. Průměr dna hrnce má odpovídat průměru varné zóny nebo desky.
  4. V případě, že máte elektrický sporák s vícestupňovou regulací, určitě ji využívejte. „Při zapnutí desky zvolte nejvyšší stupeň, po dosažení potřebné teploty přepněte na nižší. Na nižší stupeň můžete regulátor přepnout i pár minut před dovařením, čímž využijete zbytkové teplo varné zóny, „radí Sušil.
  5. Ušetřit můžete i používáním rychlovarné konvice, která díky rychlosti ohřevu nabízí úspornější způsob ohřívání vody jako plynové či elektrické varné desky. Zahřívejte však jen takové množství vody, jaké potřebujete, abyste zbytečně neplýtvali.

 

Reklama