Reklama
Při výběru chladničky či mrazničky, které se na spotřebě elektřiny podílejí velkou měrou, je třeba zvolit správný typ, který svým objemem vyhovuje potřebám domácnosti.
- Při výběru chladničky či mrazničky, které se na spotřebě elektřiny podílejí velkou měrou, je třeba zvolit správný typ, který svým objemem vyhovuje potřebám domácnosti. „Příliš velké a kapacitně nevyužité spotřebiče způsobují zbytečné energetické ztráty,“ uvádí Vladimír Sušil z KASA.cz. Chladnička by také neměla stát v blízkosti sporáku nebo topného tělesa. Čím vyšší je teplota okolí, tím vyšší je spotřeba energie na to, aby se uvnitř udržela požadovaná teplota. Výrazný vliv na celkovou spotřebu elektřiny má i časté otevírání lednice. Pokud nemáte chladničku a mrazničku s automatickým odmrazováním, pravidelně odstraňujte námrazu z výparníku. Námraza výparník tepelně izoluje a snižuje chladící výkon.
- Energeticky náročné jsou i moderní sklokeramické varné desky. V novostavbách jsou většinou jedinou alternativou spotřebiče na vaření. „Výhodnější alternativou je indukční sklokeramická deska,“ říká Vladimír Sušil
- Ušetřit se dá i díky správným návykům při vaření a pečení. Čtyřikrát méně energie spotřebujete při vaření s pokličkou. Na vaření tak třeba používat nádoby s celou plochou přiléhající k topné ploše. Průměr dna hrnce má odpovídat průměru varné zóny nebo desky.
- V případě, že máte elektrický sporák s vícestupňovou regulací, určitě ji využívejte. „Při zapnutí desky zvolte nejvyšší stupeň, po dosažení potřebné teploty přepněte na nižší. Na nižší stupeň můžete regulátor přepnout i pár minut před dovařením, čímž využijete zbytkové teplo varné zóny, „radí Sušil.
- Ušetřit můžete i používáním rychlovarné konvice, která díky rychlosti ohřevu nabízí úspornější způsob ohřívání vody jako plynové či elektrické varné desky. Zahřívejte však jen takové množství vody, jaké potřebujete, abyste zbytečně neplýtvali.
Reklama